ΕΛΑΣ: Εφιστά την προσοχή σε απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ

ΕΛΑΣ: Εφιστά την προσοχή σε απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Η ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς είναι σε εξέλιξη απάτη με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing». Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι, που προσποιούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή συνεργατών της υπηρεσίας, προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες ή να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΕΛΑΣ, οι δράστες φαίνεται να πραγματοποιούν κλήσεις από τον τηλεφωνικό αριθμό 2144027860, ο οποίος ανήκει στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα εξερχομένων κλήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Caller ID Spoofing», με την οποία, μέσω της χρήσης κυρίως υπηρεσιών Voice over IP (VoIP), παραποιούν τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην αναγνώριση κλήσης του παραλήπτη, προκειμένου να πείσουν ότι οι κλήσεις προέρχονται από αξιόπιστους οργανισμούς ή εταιρείες, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα την πραγματική τους ταυτότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, επικαλούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή ως συνεργάτες, και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες, με πρόσχημα ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομά τους με κρυπτονομίσματα και ότι θα βοηθήσουν στην ανάκτησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΑΣ καλεί τους πολίτες:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις που φαίνεται να προέρχονται από δημόσιους Οργανισμούς ή εταιρείες (π.χ Αστυνομία, Interpol, τράπεζες κ.α.) και ο συνομιλητής ζητά ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα.

• Αν δεχθούν μία παρόμοια κλήση ή κατά τη διάρκεια μίας κλήσης υποψιασθούν ότι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τερματίσουν αμέσως την κλήση και να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της, μέσω του επίσημου κατά περίπτωση φορέα.

• Να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το Caller ID Spoofing;

Το Caller ID Spoofing επιτρέπει στους κακόβουλους χρήστες να παραποιήσουν τον αριθμό τηλεφώνου που εμφανίζεται στον παραλήπτη, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η κλήση προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή, όπως μια τράπεζα, μια κρατική υπηρεσία ή μια επιχείρηση.

Η πρακτική αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας προβλήματα για επιχειρήσεις που βασίζονται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών.

Πώς λειτουργεί το Caller ID Spoofing

Το Caller ID Spoofing πραγματοποιείται μέσω τεχνολογιών και υπηρεσιών που επιτρέπουν στους χρήστες να παραποιήσουν τον εμφανιζόμενο αριθμό.

  • Χρήση ειδικού λογισμικού: Οι απατεώνες επιλέγουν τον αριθμό που θέλουν να εμφανίζεται.
  • VoIP υπηρεσίες: Οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω διαδικτύου (VoIP) παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε λειτουργίες spoofing.
  • Κοινωνική μηχανική: Οι καλούντες χρησιμοποιούν τεχνικές εξαπάτησης για να αποσπάσουν πληροφορίες από τον παραλήπτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα – Πού χρειάζεται προσοχή

“Ημέρα απελευθέρωσης” των δασμών Τραμπ – Σήμερα οι ανακοινώσεις – Έτοιμη για αντεπίθεση η ΕΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ