Είναι επικίνδυνα τα ελληνικά αυγά; Τι λένε οι ειδικοί – Ποια να προτιμούν οι καταναλωτές και ποια να αποφεύγουν
Όσα ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης

Ανησυχία στους καταναλωτές προκάλεσε η έρευνα που διεξήγαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα ελληνικά αυγά.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στα αυγά από διάφορες περιοχές της χώρας που αναλύθηκαν, εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες και ίχνη φυτοφαρμάκων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν την παρουσία PFAS, τις λεγόμενες «αιώνιες χημικές ουσίες», οι οποίες δεν αποδομούνται ποτέ και παραμένουν στο περιβάλλον, φτάνοντας τελικά στην ανθρώπινη κατανάλωση μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Η έρευνα περιλάμβανε δείγματα αυγών από τις Σέρρες, τη Μαγνησία, τη Βοιωτία, την Αττική και την Ηλεία. Στα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι όλα τα δείγματα περιείχαν PFAS, ενώ σε πάνω από τα μισά από αυτά, οι συγκεντρώσεις υπερέβαιναν τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα στην Ηλεία, όπου οι συγκεντρώσεις υπερέβαιναν τα όρια της EFSA για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τι λένε οι ειδικοί
Όπως διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, το πρόβλημα εντοπίστηκε στα οικόσιτα αυγά που παράγονται από κότες που κυκλοφορούν ελεύθερες. «Σε αυτά τα αυγά, τα οποία ήταν 75 στο σύνολο, παρήχθησαν 17 σύνθετα δείγματα από τις περιοχές. Από τα 17 δείγματα τα 8 βρέθηκαν με υπερφθοριωμένες ενώσεις πάνω από το όριο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
«Η μελέτη εντοπίζει την εκτεταμένη ενδεχομένως ρύπανση στις αγροτικές περιοχές από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και αποδεικνύει για άλλη μια φορά σε όλα όσα έχουμε κάνει ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από αυτές τις υπερφθοριωμένες ενώσεις», υπογράμμισε. «Ωστόσο, τα επίπεδα που βρέθηκαν στα ελληνικά αυγά είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου αντίστοιχα έγιναν αναλύσεις, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία».
Ερωτηθείς για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε:
«Καταρχήν να πούμε ότι αυτές οι ουσίες υπάρχουν σε όλο το περιβάλλον στον πλανήτη. Είναι στο στόχαστρο της ΕΕ και για αυτό υπήρξαν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία τους, ωστόσο η Κίνα ακόμα τις χρησιμοποιεί εκτεταμένα. Αυτές οι ουσίες έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως για ενδοκρινικές διαταραχές, όχι για καρκινογένεση που γράφτηκε στον Τύπο. Υπάρχουν σποραδικές μελέτες που δείχνουν κάποια συσχέτιση, αλλά δεν δείχνουν τελικά συμπεράσματα. Επομένως, για αυτό υπάρχουν τα όρια αυτήν τη στιγμή και για αυτό ελέγχονται από τις ευρωπαϊκές Αρχές».
«Το πιο ασφαλές για εμάς είναι να αγοράζουμε τα αυγά με τη χαρακτηριστική σφραγίδα από τον ΕΦΕΤ και από πιστοποιημένα σημεία πώλησης», κατέληξε.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις