Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Χρήστος Μαυρίκης, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, o αρεοπαγίτης έλαβε την επιστολή του Χρήστου Μαυρίκη το βράδυ της Δευτέρας (19.05) και τη διαβίβασε στην εισαγγελία. Ο εισαγγελέας διέταξε την υποδιεύθυνση ασφαλείας βορειοανατολικής Αττικής να συλληφθεί ο κ. Μαυρίκης στα όρια του αυτοφώρου που έληγε απόψε τα μεσάνυχτα.
Ο Χρήστος Μαυρίκης, συνελήφθη έξω από το σπίτι του στα Σπάτα χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση, ενώ, αναμένεται σήμερα ή αύριο να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα που θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίμαχη επιστολή ο κ. Μαυρίκης ζητούσε την παρέμβαση του Αεροπαγίτη για υπόθεση που εκκρεμεί και αφορά στη νομιμοποίηση έκτασης περίπου εκατό στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στην επιστολή, φέρεται να ανέγραφε τον κωδικό της υπόθεσης, καθώς και ότι θα δωροδοκούσε τον δικαστή με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης
Ο ίδιος είχε γίνει γνωστός στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1993, καθώς εμπλεκόταν στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών και τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο “εθνικός κοριός”, όπως έμεινε στην ιστορία, ως υπάλληλος του ΟΤΕ είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού, Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα, είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του κόμματος, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του να τις ακούει από το σπίτι του.
“Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί” είχε πει ο Χρήστος Μαυρίκης χρόνια αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποδελτίωση, οι κρίσιμες συνομιλίες δίνονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Οι παρακολουθήσεις, όπως είχε πει ο ίδιος, ήταν 24ωρες, και οι καταγραφές αφορούσαν και διάφορα προσωπικά ζητήματα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Μάλιστα, για αρκετό καιρό, παρακολουθούσε το τηλέφωνο της συζύγου του πρωθυπουργού, Δήμητρας Παπανδρέου, χωρίς όμως, κατά τον ίδιο, οι συνομιλίες αυτές να διαρρεύσουν στον Τύπο.
Στους εντατικούς ελέγχους που έγιναν, αποδείχθηκαν οι τεχνικές παρεμβάσεις στα ΚΑΦΑΟ, με το πόρισμα της επιτροπής να συζητείται στη Βουλή στις 16 Ιουνίου 1994.
Η έρευνα κατέληξε πως παρακολουθούνταν τόσο τα τηλέφωνα του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και αυτά του Μιλτιάδη Έβερτ, του Γεράσιμου Κουρή, του Γεωργίου Ράλλη, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και του Αντώνη Λιβάνη.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών είχε ξεσπάσει σκάνδαλο και είχαν ξεσηκωθεί πολλές αντιδράσεις, ενώ εκτοξεύονταν για χρόνια αλληλοκατηγορίες.
Από τη μία ο Χρήστος Μαυρίκης κατηγορούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως εκείνη του έδινε εντολές για το ποια τηλέφωνα να παγιδεύσει και από την άλλη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έριχνε την ευθύνη εξ ολοκλήρου πάνω του.
Τελικά, ο “εθνικός κοριός” οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει τα πέντε χρόνια.
Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμφθηκε, αλλά τελικά, ύστερα από απόφαση του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έφτασε ποτέ σε ειδικό δικαστήριο.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"