Υπέρογκες αποδόσεις για… ανύπαρκτες επενδύσεις σε χώρες του Κόλπου, με έδρα στην… Ελλάδα, υπόσχονταν απατεώνες που είχαν στήσει εταιρίες στον Άγιο Δημήτριο και στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας μάλιστα σχηματίσει ομάδα υπαλλήλων που εργάζονταν σε τηλεφωνικά κέντρα, με στόχο να πείσουν να πολίτες από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να επενδύσουν στις δυο εταιρίες.

Πώς γινόταν η απάτη

Οι απατεώνες φρόντιζαν, οι δυο εταιρίες να διατηρούν «υψηλό επιχειρηματικό προφίλ»,με στόχο να παρουσιάζουν μια εικόνα σοβαρής επιχειρήσης, με «σεβασμό στους επενδυτές και αξιοπιστία». Η πρώτη με την επωνυμία «AssistWise» διατηρούσε γραφεία στην Μητροπόλεως.

Η δεύτερη, με την επωνυμία, «Jokers Attractions» είχε τα γραφεία της στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στον Άγιο Δημήτριο.

Οι υπάλληλοι των εταιριών αυτών, παρουσίαζαν στα υποψήφια θύματα τους, ψευδή στοιχεία ως αληθινά, αποσκοπόντας να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε επενδύσεις που πραγματοποιούσαν απόο τις οποίες θα λάμβαναν υψηλές αποδόσεις, ενώ τους έπειθαν πως μέρος των χρημάτων αυτών, θα μετατρέπονταν σε κρυπτονομίσματα, για να έχουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Οι απατεώνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσπαθούσαν να «ψαρέψουν» υποψήφιους επενδυτές και μέσω της ιστοσελίδας www.wrc1.com η οποία όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των Ελληνικών αρχών, έχει καταγγελθεί στις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τη χρήση τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

Συνολικά, οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος 104 ατόμων που συμμετείχαν στην απάτη ή εργάζονταν στα call centers των δυο εταιριών. Πρόκειται για 12 Έλληνες, μεταξύ των οποίων 1 γυναίκα και 92 αλλοδαπούς εκ των οποίων οι 32 είναι γυναίκες. Κατηγορούνται κατά περίπτωση για απάτη και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η καταγγελία που αποκάλυψε την απάτη

Η αρχή του… τέλους για την δράση των απατεώνων, ξεκίνησε μετά από καταγγελία πολίτη, στην Διευθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ενημέρωσε τα στελέχη της υπηρεσίας, για την κομπίνα που είχαν στήσει τα στελέχη του δυο εταιριών.

Το πρωί της Παρασκευής, (16/5), στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις στα γραφεία των δυο εταιριών.

Διαπίστωσαν πως είχαν δομηθεί, για την εξαπάτηση των ανυποψίαστων επενδυτών, δυο εγκληματικές οργανώσεις, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, πανομοιότυπο τρόπο δράσης και συνδετικά μεταξύ των εταιριών πρόσωπα. μεταξύ τους στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, κατά περίπτωση εμφανίστηκαν ως διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού βοηθοί διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, ειδικοί πληροφοριακών συστημάτων διευθυντές πωλήσεων, αναλυτές δεδομένων και τηλεφωνητές.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών πειστηρίων από τα γραφέια των δυο «επενδυτικών» εταιριών, τα οποία στάλθηκα προς εξέταση, στην διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατασχέθηκαν, 15 laptop, 11 σκληροί δίσκοι, 121 κινητά τηλέφωνα, μία συσκευή «Ledger» που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και διαχείριση κρυπτονομισμάτων, τραπεζικά βιβλιάρια, κάρτες τραπεζών και 9.952 ευρώ. Πως να αποφεύγεις τις «Επενδυτικές απάτες»

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες πως να απφέυγουν τις επενδυτικές απάτες και μεταξύ άλλων τους προτείνει, να αποφέυγουν υποσχέσεις για γρήγορες αποδόσεις, να αποφεύγουν τις «προσφορές που διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα» και να αποφέυγουν προσωπικές ευκαιρίες που δήθεν «δεν πρέπει να τις μοιραστούν με άλλους. Επίσης σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί πως έπεσε θύμα απάτης, θα πρέπει άμεσα να ενημερώνει την Ελληνική Αστυνομια.

Ειδήσεις σήμερα:

Θύμα επίθεσης αγέλης σκύλων αποκλειστικά στο DEBATER: “Αν δεν ήταν ο κόσμος εκεί θα με κομμάτιαζαν” (φωτογραφίες)

Νίκος Γαλανός: Η “σιωπηλή” αποχώρηση από τη “Γη της Ελιάς” και ο μοναχικός θάνατος

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις