Ανησυχία στους κατοίκους προκάλεσε ο σεισμός στην Εύβοια μεγέθους 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12), με τους σεισμολόγους να είναι σε επιφυλακή και τον κρατικό μηχανισμό επί ποδός.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως είναι νωρίς να πουν αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ οι δεκάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν είχαν μικρότερο μέγεθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιοχή είναι γνωστή σεισμικά και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς, ωστόσο δεν έχει σχέση με τους σεισμούς πριν από ένα μήνα στη νότια Εύβοια.

Ευτυχώς, η δόνηση αν και έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια και τζαμαρίες.

Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη στην περιοχή των Ψαχνών αναμένονται μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκπροσώπων της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, “η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της“.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης, “ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια”.

Σεισμός στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο MEGA δεν απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή. Σημείωσε πως αν και μικρή, είναι η υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. “Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε” δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να υπακούν τις εντολές της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγουν σπίτια και κατασκευές που έχουν υποστεί ζημιές.

Να μη διαμένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί μικροζημιές. Να προσέχουν όταν διέρχονται μπροστά από ετοιμόρροπα κτήρια και να δίνουν βάση και να υπακούν στις εντολές της αυτοδιοίκησης” τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα, σημείωσε πως η Αθήνα είναι ασφαλής από τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, καθώς “από αυτήν τη δόνηση, τα ρήγματα που γειτνιάζουν με της Αττικής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διεγείρουν. Αν ο σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ και πάνω, θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα“.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ3 ότι “η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης”.

Τέλος, ο διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επισήμανε πως στην Εύβοια “οι κάτοικοι θα αλλάξουν χρονιά με σεισμούς. Θα υπάρχουν και ισχυροί μετασεισμοί στο μέγεθος του πρώτου σεισμού. Οι κάτοικοι πρέπει να προετοιμαστούν και για το χειρότερο σενάριο. Έτσι πρέπει να κινηθούμε τις επόμενες ώρες και μέρες“.

Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοί είναι οι επτά υποψήφιοι που διεκδικούν την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision

Η Τούνη και ο Αλεξάνδρου μαζί στον γυναικολόγο – Τι αποκάλυψαν για το παιδί (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις