Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ και η έξοδος από τα covid lockdowns ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη Γη μέσα στο 2022. Ενώ για την Ελλάδα τα συνταρακτικά γεγονότα δυστυχώς είχαν όλα να κάνουν με αποτρόπαια εγκλήματα.

Μπορεί η εικόνα σε κοσμικό επίπεδο να ήταν άκρως απογοητευτική για την ανθρωπότητα με όλα όσα βρεθήκαμε αντιμέτωποι, αλλά πολλοί άνθρωποι μέσα στο 2022 κατάφεραν να βρουν τον δικό τους επίγειο παράδεισο και παρά τις αντιξοότητες να ευτυχήσουν.

Τα γεγονότα που συντάραξαν τον πλανήτη

Ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισ βάλλει στην Ουκρανία, βυθίζοντας τον κόσμο σε μια κρίση που δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Απέναντι στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος εγείρει την απειλή χρήσης πυρηνικού όπλου, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που έχει στο οπλοστάσιό του.

Ο πληθωρισμός ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης

Η εκτόξευση των τιμών, που ξεκίνησε το 2021 λόγω της αποδιοργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την Covid, επιταχύνεται το 2022 για να φθάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα από τα χρόνια του 1970 και του 1980. Ο πληθωρισμός φθάνει το 10,1% το Νοέμβριο στην ευρωζώνη. Αναμένεται να φθάσει το 8% στο τέταρτο τρίμηνο στις χώρες της G20, επηρεάζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη με την αύξηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων.

Πολιτική αστάθεια στη Βρετανία και ο χαμός της Βασίλισσας

Έπειτα από μια διαδοχή σκανδάλων και μια πλημμυρίδα παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής του, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται τον Ιούλιο. Ο Λιζ Τρας ορίζεται επίσημα διάδοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν από τον θάνατο, στις 8 Οκτωβρίου, της βασίλισσας, έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο. Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Κάρολος Γ’ ανακηρύσσεται βασιλιάς.

Η πιο εφήμερη πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η Λιζ Τρας παραμένει μόνο 44 ημέρες στον θώκο προτού παραιτηθεί με τη σειρά της, έχοντας προλάβει στο μεταξύ να προκαλέσει πολιτική και οικονομική κρίση με το ‘ριζοσπαστικό’ οικονομικό πρόγραμμά της. Ο Ρίσι Σούνακ ανέρχεται στην εξουσία στα τέλη Οκτωβρίου, σε μια πρωτόγνωρη για τη Βρετανία περίοδο αβεβαιότητας. Είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Η διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Η πρώτη αραβική χώρα που διοργανώνει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου επικρίνεται για τη μεταχείριση των ξένων εργατών, των ΛΟΑΤΚΙ+ και των γυναικών ή ακόμη για τη χρήση κλιματισμού στα στάδιά της εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Επικρίνεται ιδιαίτερα η μεταχείριση των μεταναστών εργατών -απαραίτητοι σε μια χώρα όπου οι Καταριανοί αποτελούν μόλις το 10% ενός πληθυσμού τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Μερικά ΜΜΕ αναφέρουν χιλιάδες θανάτους στα εργοτάξια, απολογισμό τον οποίο διαψεύδει η Ντόχα.

Στις 18 Δεκεμβρίου, έπειτα από αναμονή 36 ετών, 120 λεπτά αγώνα και τη διαδικασία των πέναλτι, η Αργεντινή κατακτά το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας την κάτοχο του τίτλου Γαλλία.

Εξέγερση κατά της μαντίλας, βίαιη καταστολή στο Ιράν

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής, πεθαίνει στο νοσοκομείο, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών που την κατηγορεί ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

Ο θάνατός της προκαλεί ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, που δεν έχει προηγούμενο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι νέες γυναίκες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του κινήματος αμφισβήτησης, με ορισμένες να βγάζουν και να καίνε τις μαντίλες τους αψηφώντας τις αρχές, όπως δείχνουν βίντεο.

Οι διαδηλώσεις για την ελευθερία των γυναικών μετατρέπονται σταδιακά σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος, κερδίζοντας τους δρόμους, τα πανεπιστήμια ακόμη και τα σχολεία, παρά την καταστολή. Οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 θανάτους (μέχρι τις 5/12), με μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία να καταγράφει τουλάχιστον 469.

Τα γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα

Όλη η χρονιά 2022 σημαδεύτηκε στην Ελλάδα από την διαρκώς αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, με τους Τούρκους αξιωματούχους να απειλούν πλέον ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο, την ώρα που οι παραβιάσεις του εναερίου ελληνικού χώρου έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Τον Μάρτιο του 2022 η χώρα συγκλονίζεται από την υπόθεση της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία συλλαμβάνεται κατηγορούμενη για τη δολοφονία της κόρης της, Τζορτζίνας και ξεκινάει ένα απίστευτο γαιτανάκι αποκαλύψεων, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι θάνατοι των άλλων δύο κοριτσιών της.

Τον ίδιο μήνα ξεκινάει και η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 16 του μήνα ο πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καταδικάζεται σε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της συζύγου του Κάρολαϊν Κρόουτς.

Τον Ιούλιο, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ένοχο τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη για 2 βιασμούς, ενώ λίγους μήνες μετά τον Οκτώβριο η χώρα συγκλονίζεται από την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, όπου οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν την ύπαρξη ενός μεγάλου κυκλώματος παιδεραστίας.

Ένα μήνα μετά, τον Νοέμβριο του 2022 ξεσπά το σκάνδαλο με τη δομή “Κιβωτός του Κόσμου”, μία υπόθεση που θα απασχολήσει το πανελλήνιο και το νέο έτος.

Λίγο πριν την εκπνοή της νέας χρονιάς, στις 11 Δεκεμβρίου η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της συμμέτοχης σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν πως το 2022 ήταν ένα θλιβερό έτος, αλλά για πολλούς άφησε και μία θετική αποτίμηση. Και το τελευταίο debate για το 2022 είναι ακριβώς αυτό! Πώς αποτιμάτε τη χρονιά που φεύγει; Θετικά ή αρνητικά;

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστική διαθήκη άφηνε στην “Κιβωτό” 250.000 ευρώ και χρυσά κοσμήματα – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Πόπη Τσαπανίδου – Το βιογραφικό, η ηλικία, ο σύζυγος, τα παιδιά της και η σχέση με τη Ρίκα Βαγιάνη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις