Επέστρεψε η αγωνία στους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γύρω περιοχών, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (17/2). Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι τονίζουν πως το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, “το φαινόμενο δεν έχει δηλώσει”.

Έχουμε παρατηρήσει μια σχετική ύφεση. Συνολικά έχουμε 2.474 σεισμούς από τις 31 Ιανουαρίου. Αυτοί οι σεισμοί από τις 12 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την περασμένη Τετάρτη, βαίνουν μειούμενοι σε αριθμό, δηλαδή έχει πέσει ο ρυθμός. Αυτό συνεχίστηκε και την Πέμπτη και την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι μπήκαμε σε ένα στάδιο ύφεσης, όμως το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και αυτές οι υφέσεις και οι εξάρσεις είναι μέσα στο πλαίσιο της εξέλιξης της ακολουθίας αυτής, η οποία όπως έχω πει είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρόκειται για μια σμηνοσειρά η οποία οδηγείται από έναν μαγματισμό, μια κίνηση μάγματος δηλαδή, στον μέσο φλοιό στα 10-12 χιλιόμετρα περίπου” ανέφερε ο κ. Γκανάς.

Συνέχισε λέγοντας: “Το μάγμα μπήκε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα, ανήλθε εκεί μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο, πέρασε από το Κολούμπο και κατευθύνθηκε στην Άνυδρο. Όλη η ακολουθία, αυτοί οι χιλιάδες σεισμοί και ο σημερινός ο 5,1 συμβαίνουν κοντά στην Άνυδρο, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη νησίδα αυτή“.

Σε ερώτηση για το αν μπορούμε να πούμε πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, απάντησε αρνητικά. “Αυτό που είπαμε χθες στην Επιτροπή είναι πως έχουμε μια ύφεση που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, παρατηρείται και παραμόρφωση, δηλαδή οι κινήσεις που καταγράφουμε με GPS και με δορυφόρους δεν έχουν σταματήσει. Ενώ έχει σταματήσει η ανύψωση της Καλντέρας, συνεχίζεται η οριζόντια κίνηση. Έχει υπάρξει ακτινωτή παραμόρφωση από όλες τις πλευρές. Για τα κτίσματα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό, τα κτίρια είναι ασφαλή“.

Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως νέο στοιχείο είναι ότι από τον σταθμό GPS στην Άνυδρο έχουμε ήδη καταγράψει κίνηση της νησίδας αυτής προς δυσμάς και προς τα κάτω περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα. Κινείται δυτικά νοτιοδυτικά δηλαδή το νησάκι. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο το 2025 σε σχέση με το 2011“, προσέθεσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ απαντώντας για ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, δήλωσε:

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γιατί ακόμα το μελετάμε. Από ό,τι βλέπουμε αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Τα σενάρια περί νέου ηφαιστείου είναι ακραία σενάρια, εμείς οι επιστήμονες οδηγούμαστε από τα δεδομένα μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτήν τη στιγμή ούτε να εκραγεί το ηφαίστειο, ούτε να δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο“.

Τέλος, ως προς το σενάριο του μεγάλου σεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ, διευκρίνισε ότι έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς από το τραπέζι.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι “η εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε μήνες, με παροδικές υφέσεις και εξάρσεις. Στη Νίσυρο, το 2011, διήρκεσαν 11 μήνες, ενώ το 1996 προκάλεσαν ακόμη και ρωγμές στην επιφάνεια. Είναι σημαντικό να μην παρασυρθούμε από μικρές αυξήσεις ή υφέσεις στη σεισμική δραστηριότητα. Πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και οι κάτοικοι να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση, καθώς για τους επόμενους μήνες οι δονήσεις θα συνεχιστούν”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί. Θα έχουμε και άλλους σεισμούς τις επόμενες μέρες. Η περιοχή που έχει σπάσει είναι μεγάλη, περίπου 30 χιλιόμετρα, και αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού. Γι’ αυτό και τα μέτρα παραμένουν αυστηρά, ακόμη και όταν παρατηρούμε προσωρινή ησυχία”.

Σχετικά με την κίνηση του μάγματος και τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε: “Το μάγμα είναι λιωμένο υλικό που ανεβαίνει και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. Μπορεί να πιέζει και να προκαλεί σεισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτάσει στην επιφάνεια και θα δημιουργήσει ηφαίστειο. Η πιθανότητα να διαπεράσει το γήινο φλοιό είναι απειροελάχιστη, καθώς το πάχος του στην περιοχή είναι 7-8 χιλιόμετρα, πολύ μεγαλύτερο από αντίστοιχες περιοχές όπου έχουν καταγραφεί ηφαιστειακές εκρήξεις”.

Το γεγονός ότι υπάρχει μαγματική δραστηριότητα στην περιοχή δεν σημαίνει ότι θα σχηματιστεί ηφαίστειο. Σενάρια περί τεράστιας υποθαλάσσιας έκρηξης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 11 πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση για άνοιγμα παραρτημάτων στην Ελλάδα

Τζανάκης στο DEBATER για την κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα: Πώς μεταδίδεται, τα συμπτώματα, ποιοι κινδυνεύουν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις