Αιμορραγικός πυρετός: «Δεν μεταδίδεται εύκολα – Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα», εξηγεί επιδημιολόγος
Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη Λάρισα μετά τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού από τον οποίο πέθανε ένας 70χρονος κτηνοτρόφος. Την ίδια ώρα θετική στον ιό βρέθηκε και η γιατρός που φρόντιζε τον άτυχο άνδρα και νοσηλεύεται απομονωμένη με υψηλό πυρετό σε δωμάτιο της παθολογικής κλινικής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, εξήγησε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με σωματικά υγρά ή εκκρίσεις μολυσμένου ατόμου. «Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο οι ιοί του αναπνευστικού, ωστόσο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο κ. Παρασκευής.
Αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς στην κοινότητα σημείωσε πώς: «παρατηρούνται μεμονωμένα περιστατικά και όχι εκτεταμένα κρούσματα. Αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός».
Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευής στα συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγονται ο πυρετός, η κεφαλαλγία, οι εμετοί, το κοιλιακό άλγος και η κόπωση, ενώ επηρεάζει κυρίως όσα άτομα έχουν στενή επαφή με ζώα ή εργάζονται στην ύπαιθρο.
«Δεν σημαίνει πως κάθε τσίμπημα τσιμπουριού είναι επικίνδυνο, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί ο κρότωνας πρέπει να είναι μολυσμένος για να μεταδώσει τον ιό», εξήγησε.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις