Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να “διχάσει” την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – Η Ουάσιγκτον αλλάζει “συνεχώς” τους όρους για τα ορυκτά
Το μήνυμα του προέδρου της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «διχάσει» την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι επισήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε «πολύ επικίνδυνα μηνύματα».
«Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε (…) από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων… Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι σύμμαχοι του Κιέβου απέκλεισαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Οι συμμαχικές χώρες που συνήλθαν στην γαλλική πρωτεύουσα παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι απέκλεισαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και συμφώνησαν αντιθέτως να τις ενισχύσουν για να αυξήσουν την πίεση προς την Μόσχα.
Η σύνοδος κορυφής διήρκεσε τρεις ώρες και είχε ως στόχο την διαμόρφωση των εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, ανάμεσά τους και η ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο μίας ακόμη υποθετικής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Η Ρωσία δεν θέλει κανένα είδος ειρήνης», προειδοποίησε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι και προειδοποίησε ότι η άρση των κυρώσεων τώρα θα είναι καταστροφή για την διπλωματία.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν ομοφώνως ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και τις στρατιωτικές της δυνάμεις και ότι δεν είναι η στιγμή για να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που είχε την πρωτοβουλία για την σύγκληση της συνόδου κορυφής.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση επί της Ρωσίας και τους σκιώδους στόλου των τάνκερ που βοηθούν την Μόσχα να εξάγει το ρωσικό πετρέλαιο αψηφώντας τις κυρώσεις.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσε από το Παρίσι ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτήν την στιγμή θα ήταν «σοβαρό σφάλμα».
«Δεν έχει κανένα νόημα ο τερματισμός των κυρώσεων πριν από την επίτευξη της ειρήνης», είπε. «Δυστυχώς έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο γι αυτό».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε επίσης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής ότι δεν είναι η ώρα για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Είναι απολύτως σαφές ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει, παίζει παιγνίδια, και εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι επ’ αυτού», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Και αυτό σημαίνει…κατά πρώτον, μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση…Κατά δεύτερο, απόλυτη σαφήνεια ως προς το γεγονός ότι δεν είναι τώρα ώρα για την άρση των κυρώσεων. Ακριβώς το αντίθετο».
Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι κατά την σύνοδο κορυφής του Παρισιού συζητήθηκαν στρατιωτικά και επιχειρησιακά σχέδια του συνασπισμού των προθύμων. «Συζητήσαμε σχέδια για την αποκατάσταση της ειρήνης, για την κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων και για επιχειρησιακά σχέδια, εναέρια, χερσαία ή θαλάσσια. Σας υποστηρίζουμε πλήρως, για όσο χρόνο χρειασθεί», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Κεραμέως για κατώτατο μισθό: “Η αύξηση ωφελεί 1,6 εκατ. πολίτες – Στόχος να φτάσει τα 950 ευρώ”
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις