Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασαν στην Γενεύη και την Villa La Grange, για την μεγάλη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν υποδέχθηκε τους δύο ηγέτες και τους ευχήθηκε να έχουν “γόνιμο” διάλογο, προς το συμφέρον των χωρών τους αλλά και όλου του κόσμου.

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και κάποια αμήχανα χαμόγελα, και μπήκαν στην βίλα για να ξεκινήσουν τις τετ α τετ συνομιλίες. Οι δύο πρόεδροι θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες ίσως διαρκέσουν πάνω από 5 ώρες, όπως είχε αναφέρει την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.

Μετά τις πολύωρες συζητήσεις, θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις Τύπου από τον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξεχωριστά, όπου θα ανακοινώσουν τι αποφάσισαν από κοινού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνάντηση σε περιορισμένο σχήμα (οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ), πριν από μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άλλοι φρουροί ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Γενεύη.

Η πόλη είχε ήδη φιλοξενήσει μια ακόμη πιο ιστορική σύνοδο: την πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ρώσου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985. Η Ρωσία παρέμεινε ακόμη Σοβιετική Ένωση για τα επόμενα 6 χρόνια, αλλά οι τρεις ημέρες της συνάντησης στη Γενεύη σημάδεψαν την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν

Ο έλεγχος των εξοπλισμών είναι ένας τομέας όπου η πρόοδος ήταν δυνατή όπως έχει δείξει ο χρόνος παρά τις ευρύτερες διαφωνίες.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ παρέτειναν για πέντε χρόνια την ισχύ της συνθήκης New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάιντεν θα ορίσει επίσης τους τομείς ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος, στους οποίους μια παρεκτροπή της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει απάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον Απρίλιο με το οποίο δίνεται μεγάλο περιθώριο στην Ουάσινγκτον για να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Φρολόφ, Ρώσος πρώην διπλωμάτης, δήλωσε στο Reuters ότι ο Πούτιν θέλει σχέσεις σεβασμού και να αντιμετωπίζεται όπως τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης τα χρόνια του 1960-1980, με “μια συμβολική αναγνώριση της γεωπολιτικής ισότητας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ”.

“Σε αντάλλαγμα, αυτοί (η Μόσχα) θα ήταν πρόθυμοι να περιορίσουν τις τρέλες”, πρόσθεσε ο Φρολόφ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί “όχι δηλητηριάσεις, όχι σωματική βία, όχι συλλήψεις/απαγωγές Αμερικανών και Ρώσων πολιτών. Όχι ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική”.

Ο Ντμίτρι Τρένιν, ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Carnegie Moscow Center, έθεσε χαμηλά τον πήχυ για την σημερινή συνάντηση.

“Το κύριο πακέτο, με τη θετική έννοια, από την συνάντηση της Γενεύης θα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν θα έρθουν στα χέρια, έτσι ώστε να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση”, σημείωσε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις