Ρεβάνς θέλει να πάρει η Τουρκία στο “αεροπορικό πεδίο” θέλοντας να απαντήσει στα ελληνικά Rafale.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα έχει αναδειχθεί ως ο τελευταίος πιθανός πελάτης για το Eurofighter Typhoon, σε μια κίνηση αιφνιδιαστική, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απόκτηση άλλης παρτίδας μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Παρότι, όπως λέγεται η Τουρκία προσβλέπει στην αγορά έως και 40 Typhoon, ο συνεργατικός χαρακτήρας αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία: η Γερμανία, ειδικότερα, αναμένεται να αντισταθεί σε μια πώληση στην Τουρκία.

Ενώ η Eurofighter συνεχίζει να κατασκευάζει Typhoon νέας γενιάς, τουλάχιστον μερικές από τις τέσσερις χώρες-εταίρους, καθώς και η Αυστρία, έχουν κάνει προηγουμένως προσπάθειες για να ξεφορτωθούν τις λιγότερο ικανές εκδόσεις του τζετ Tranche 1.

Σε αυτό το σημείο θέλει να μπει σφήνα η Τουρκία, μια χώρα που αρέσκεται στην απόκτηση φτηνών και γρήγορων λύσεων τις οποίες παρουσιάζει ως επιτυχίες.

Τα Tranche 1 έχουν εξαιρετικά περιορισμένη ικανότητα αέρος-εδάφους, αλλά πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πολύ πιο γρήγορα.

Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν επίσης πολύ ευπρόσδεκτη για την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα αφαιρούσαν αυτά τα παλαιότερα αεροσκάφη από το οπλοστάσιό τους και θα ελευθερώσουν πρόσθετη χρηματοδότηση προς εκσυγχρονισμό. Και πάλι, ωστόσο, μια τέτοια απόκτηση θα απαιτούσε γερμανική έγκριση. Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει υψηλότερο επίπεδο ικανότητας, ζητώντας μεταξύ άλλων πιο ικανά ραντάρ, πυραύλους αέρος-αέρος MBDA Meteor πέραν της οπτικής εμβέλειας και προηγμένα πυρομαχικά αέρος-εδάφους.

Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που συναντάται σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι απίθανο να συμφωνήσει στο ανανεωθέν αίτημα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, εξαιτίας εντάσεων για μια σειρά ζητημάτων, όπως η καταδίκη του Ισραήλ από την Τουρκία, αναφέρει ειδικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο Γερμανούς αξιωματούχους, καθώς αναφέρθηκαν στις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία, τη στρατιωτική της προσπάθεια κατά των Κούρδων στη Συρία και την καθυστέρηση επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με το τελευταίο θέμα να επεκτείνεται κατά ένα ακόμα κεφάλαιο, στον απόηχο της χθεσινής απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, περί καθυστερήσεων.

Εκτός του προφανούς, ότι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, κανένας πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα ήθελε να αφήσει την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως πιο δυνατή στον αέρα από την Τουρκία (με την προσδοκία για F-35 και την απόκτηση Rafale), υπάρχει άλλος ένας σοβαρός λόγος που η Τουρκία αναζητά τώρα νέα μαχητικά. Η χώρα αποβλήθηκε εντυπωσιακά από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, αφότου αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια αγοράς S-400 από τη Ρωσία. Η Άγκυρα είχε σχεδιάσει να αγοράσει τουλάχιστον 100 F-35.

Αυτά θα είχαν αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τα τελευταία F-4 Phantom II της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και έχουν αναβαθμιστεί, αυτά τα αεροσκάφη παραμένουν σε υπηρεσία πρώτης γραμμής και χρειάζονται μεγάλη αναβάθμιση.

Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Κασσελάκης: “Είμαι απόλυτα αριστερός” – Νέο άνοιγμα στην ομάδα Αχτσιόγλου

50 χρόνια Πολυτεχνείο: “Αστακός” η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς και drones – Κλειστοί δρόμοι – Αλλαγές σε Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις