Τη σπουδαία, Αμερικανίδα γεωλόγο και ωκεανογράφο Μαρί Θαρπ (Marie Tharp) αποτίει τιμή η Google με το doodle της 21ας Νοεμβρίου 2022.

Η Marie Tharp γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920 στο Ιψιλάντι του Μίσιγκαν και πέθανε στις 23 Αυγούστου του 2006 και μαζί με τον Μπρους Χήζεν, δημιούργησε τον πρώτo επιστημονικό χάρτη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η εργασία της Θαρπ αποκάλυψε την παρουσία της Μεσοατλαντικής ράχης, προκαλώντας μια ριζική αλλαγή θεωρίας στις επιστήμες της Γης, που οδήγησε στην αποδοχή της θεωρίας της τεκτονικής των πλακών και μετατόπισης των ηπείρων.

Η μητέρα της ήταν δασκάλα της Γερμανικής και της Λατινικής γλώσσας και ο πατέρας της κατασκεύαζε χάρτες ταξινόμησης εδαφών για το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η Marie Tharp αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 1943 και, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματασυνάντησε τον Μπρους Χήζεν γεωλογίας στο Οχάιο, η Θαρπ προσλήφθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο πρόγραμμα γεωλογίας πετρελαίου Αν Αρμπορ, όπου ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό.

Η ίδια πήρε μια δουλειά στο Πρότυπο Πετρελαίο και Φυσικό Αέριο στην Τούλσα, αποκτώντας ένα πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Τούλσα , ενώ εργαζόταν ως γεωλόγος για την εταιρεία πετρελαίου Στάνολιντ.

Μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη το 1948, προσλήφθηκε από τον Μόρις Γιούινγκ στο Γεωλογικό Εργαστήριο Λαμόντ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αρχικά ως γενική τεχνική σχεδιάστρια. Εκεί, συνάντησε τον Μπρους Χήζεν και άρχισαν να εργάζονται μαζί για να χαρτογραφήσουν την τοπογραφία του πυθμένα του ωκεανού.

Για τα πρώτα 18 χρόνια της συνεργασίας τους, ο Χήζεν συνέλεξε βαθυμετρικά δεδομένα στο ερευνητικό σκάφος, το Βίμα, ενώ η Θαρπ σχεδίασε χάρτες με βάση δεδομένα.

Η Θαρπ χρησιμοποίησε ανεξάρτητα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ερευνητικό σκάφος Ατλαντίς του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ, και σεισμογραφικά δεδομένα από υποθαλάσσιους σεισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία της με τον Χήζεν, σηματοδοτεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια χαρτογράφησης όλου του πυθμένα του ωκεανού.

Το 1952, η Marie Tharp αναγνώρισε το Μεσοατλαντικό ρήγμα για πρώτη φορά, με τον Χήζεν στην αρχή να είναι επιφυλακτικός.

Ωστόσο, υπό την καθοδήγηση της Θαρπ, ο Χήζεν τελικά στράφηκε στις εναλλακτικές θεωρίες των τεκτονικών πλακών και της μετατόπισης των ηπείρων, και δημοσίευσαν το πρώτο τους φυσιογραφικό χάρτη του Βορείου Ατλαντικού, το 1957.

Η Θαρπ δώρησε της συλλογής χαρτών της και τις σημειώσεις της στο Τμήμα Χαρτών και Γεωγραφίας της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου το 1995.

Το 1997 έλαβε διπλή τιμή από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, όπου ονομάστηκε μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα και το έργο της συμπεριλήφθηκε σε μια έκθεση για τον εορτασμό της 100ης επετείου του τμήματος Γεωγραφίας και Χαρτών.

2009, το Google Earth συμπεριέλαβε το επίπεδο του ιστορικού χάρτη της Μαρί Θαρπ, επιτρέποντας στους χρήστες του Google Earth να δουν τον ωκεάνιο χάρτη της.

Ειδήσεις σήμερα:

Πως θα συνδεθώ στο ANT1+ για να παρακολουθήσω τους αγώνες του Μουντιάλ 2022

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό των 5,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης – Έγινε αισθητός έως την Αίγυπτο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις