Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος το θρίλερ με το τουριστικό υποβρύχιο Titan που έχει εξαφανιστεί κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι έρευνες δεν σταματούν με τον χρόνο να είναι εχθρός καθώς οι ώρες για το διαθέσιμο οξυγόνο μετρούν αντίστροφα.

Ο αντιναύαρχος ε.α του Πολεμικού Ναυτικού Γιάννης Σαμαράς μιλά στο DEBATER

Ο Γιάννης Σαμαράς, αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρέτησε για 7 χρόνια στα υποβρύχια μιλά στο DEBATER και εξηγεί τι συμβαίνει σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για υποβρύχιο που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία. “Αν χάθηκε το στίγμα του και η επικοινωνία έπειτα από μία ωρα και 45 λεπτά από τη βύθισή του σημαίνει ότι έχει χάσει το ρεύμα του” εξηγεί.

Πρέπει να σημειώσετε ότι μέσα στη θάλασσα ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας είναι με τον ήχο. Ο ήχος διαδίδεται 1800 m/s. Μόνο ο ήχος. Δεν υπάρχουν άλλα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας” επισημαίνει.

“Αν έχετε δει και σε παλιές ταινίες, σε ατυχήματα με τα υποβρύχια χτυπάνε με σφυριά τα τοιχώματα ώστε με τον ήχο να το εντοπίσουν” υποστηρίζει.

Άρα το κυριότερο είναι ότι για κάποιο λόγο έπαθε μπλακ αουτ. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια επειδή είναι ιδιωτικά είναι με μπαταρία και προφανώς έγινε κάποιο βραχυκύκλωμα υπήρξε πρόβλημα” υποστηρίζει ο Γιάννης Σαμαράς.

“Όταν πας εκεί όλα είναι υπολογισμένα, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Πιθανό να συνέβη κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να το προσδιορίσουν. Για να μην έχουν επικοινωνία, σίγουρα δεν υπάρχει ρεύμα” τονίζει.

“Από τη στιγμή που υπάρχει οξυγόνο αντέχουν για τέσσερα 24ωρα, μέχρι και σήμερα δηλαδή”.

Ο φόβος της κλειστοφοβίας

Όμως είναι και ο παράγων άνθρωπος. Θα πρέπει να είναι όλοι συντονισμένοι, θα πρέπει να φροντίζουν να καταναλώνουν το λιγότερο οξυγόνο. Γιατί εδώ τώρα αρχίζει το άγχος, αρχίζουν οι ταχυπαλμίες, τώρα πεθαίνουμε. Καταλαβαίνετε το κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί σε έναν μικρό χώρο. Ο φόβος της κλειστοφοβίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις ατυχημάτων πρέπει να πηγαίνει το μυαλό μας στο χειρότερο σενάριο το οποίο μπορεί να συμβεί” εξηγεί.

Όπως αναλύει, “το μάξιμουμ είναι τέσσερις ημέρες αν γίνεται σωστή χρήση του οξυγόνου. Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψιν και το διοξείδιο του άνθρακα που βγάζουν στην εκπνοή τους στην καμπίνα. Υπάρχει ειδικό μηχάνημα που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και αφήνουν καθαρό το οξυγόνο.

Υπάρχει το υδροτηλεφωνο με το οποίο θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν. Όμως αν δεν υπάρχει ρεύμα δεν γίνεται αυτό.

Τα κανονικά υποβρύχια όταν είναι να βγουν στην επιφάνεια και έχουν πρόβλημα, σε έκτακτη ανάγκη, μπροστά και πίσω έχουν δεξαμενές νερού, βγάζουν το νερό, γίνονται πιο ελαφριά και ανεβαίνουν πάνω.

Το συγκεκριμένο πρέπει να έχει βάρη μπρος και πίσω – έρμα λέγεται – τα οποία πρέπει να τα αποδεσμεύσεις για να ανέβει” αναφέρει.

Το θέμα είναι μπορούσαν αυτά τα βάρη να τα απελευθερώσουν; Και αν ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν υποβρύχια τέτοιου τύπου που δεν ανοίγουν από μέσα αλλά από απέξω” συνεχίζει και ξεκαθαρίζει πως: “Ένας χειριστής γνώστης για εμένα ίσον κανένας. Θα πρέπει να υπάρχουν πάντα δύο“.

Μπορεί να απελευθέρωσαν τα βάρη αυτά αλλά να είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε συντρίμμια του Τιτανικού. Ο Τιτανικός δεν είναι μόνο το κουφάρι του πλοίου. Υπάρχουν πολλά διάσπαρτα γύρω του συντρίμμια“.

Αυτοί δυστυχώς από αύριο το μεσημέρι και μετά αν δεν βρεθούν, θα είναι νεκροί” εκτιμά ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, Γιάννης Σαμαράς

“3.800 μέτρα είναι το βάθος που βρίσκεται ο Τιτανικός. Η πίεση που ασκείται στα εξωτερικά τοιχώματα είναι 380 ατμόσφαιρες. Καταλαβαίνετε για τι πίεση μιλάμε; Αυτό είναι κατασκευασμένο έτσι στο να αντέχει για παράδειγμα πίεση 300 ατμοσφαιρών. Με το που θα άνοιγε η πόρτα, που δεν μπορεί λόγω πίεσης, τα έσπαγαν κατευθείαν τα τύμπανα στα αυτιά τους” εξηγεί.

“Τα πολλά μεταλλικά συντρίμμια επίσης από τον Τιτανικό, δεν αφήνουν να αναγνωρίσεις το υποβρύχιο ανάμεσα τους. Επίσης ο φωτισμός σε τέτοια βάθη δεν φαίνεται” καταλήγει.

Υποβρύχιο Titan: “Παράθυρο” ελπίδας από ήχους στον βυθό

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι έρευνες, γεννήθηκαν σήμερα ελπίδες από ήχους που προέρχονται από τον βυθό. Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά το Rolling Stone και στη συνέχεια το CNN. Το πιο σημαντικό στοιχείο που έφερε μία έστω και ελάχιστη αχτίδα φωτός στο σκοτάδι του θρίλερ με το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού είναι σίγουρα αυτοί οι παράξενοι ήχοι που κατέγραψαν τα σόναρς, αναφέρει το CNN.

Ο πρόεδρος του The Explorers Club με ανάρτησή του στα social media έκανε λόγο για «βάσιμες αιτίες για να έχουμε ελπίδες βάσει των στοιχείων από το πεδίο ερευνών».

Δισεκατομμυριούχοι μέσα στο υποβρύχιο

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο τουριστικό υποβρυχίο Titan που έχει εξαφανιστεί είναι πέντε άτομα μεταξύ των οποίων ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Hamish Harding και ο διάσημος Γάλλος δύτης Paul-Henri Nargeolet. Η OceanGate Expeditions, είναι εταιρεία που προσφέρει οκταήμερες αποστολές για να δει κανείς τα συντρίμμια του Τιτανικού με κόστος 250.000$ ανά άτομο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός: Συναντήθηκε με τη μητέρα της στη φυλακή η 12χρονη – «Το παιδί απεγνωσμένα ζητούσε να τη δει»

Εκλογές 2023: Ποιες μέρες θα είναι δωρεάν τα διόδια

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις