Γαλλικές εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 58% έναντι 42% της Λεπέν επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία, μετέδωσε η τηλεόραση TF1.

H BFM TV δίνει 57,6% στον Μακρόν και 42,6 στη Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να “σπάσει” μια “κατάρα” που διαρκεί 20 χρόνια, καθώς ουδείς άλλος πρόεδρος έχει επανεκλέγει μετά το 2002 και τον Ζακ Σιράκ.

Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι τέσσερις δημοσκοπήσεις του βελγικού δικτύου LN24, όπου πραγματοποιήθηκαν αυτήν την Κυριακή από τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν λαμβάνει από 55% μέχρι 58%, ενώ η Μαρίν Λεπέν μεταξύ 42% και 45% των ψήφων, σύμφωνα με το LN24.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

Harris Interactive: 55% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 45% για τη Μαρίν Λεπέν.

Ifop: 56% για τον Eμανουέλ Μακρόν – 44% για τη Μαρίν Λεπέν.

OpinionWay: 58% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 42% για τη Μαρίν Λεπέν.

BVA: 57% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 43% για τη Μαρίν Λεπέν.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνες που έγιναν με πολίτες που έχουν ήδη ψηφίσει μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων όπου θα παρακολουθήσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του ‘Αρεως κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1.300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Γαλλικές εκλογές: Στο 28% η αποχή – Μικρότερη προσέλευση από το 2017

Περί το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής των τελευταίων δεκαετιών. Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο – πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε “καμία ψήφο στη Λεπέν” χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους.

Τέλος πολλές γαλλόφωνες εφημερίδες εκτός Γαλλίας άρχισαν δίνουν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις αποτελεσμάτων εκλογών που έγιναν χθες σε χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά στις υπερπόντιες γαλλικές περιοχές εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά η Λεπέν ενώ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Λατινική Αμερική εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά ο Μακρόν.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα ανερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.

Γαλλικές εκλογές: Το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Η Γαλλία ναι μεν γνωρίζει τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την ερχόμενη πενταετία, αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δυο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν “Εμπρός Γαλλία”, εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, “μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης”.

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτη τουρκική πρόκληση – Έκαναν άσκηση κατάληψης ελληνικού νησιού από κομάντος

Κραυγή αγωνίας από τα παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στο Αζοφστάλ – “Θέλουμε να δούμε το φως του ήλιου” (vid)

Αδιανόητη καταγγελία στη Θεσσαλονίκη – Εργοδότης τραμπούκισε εργαζόμενη κατηγορώντας την πως του “έκλεψε” φιλοδώρημα 1 ευρώ!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις