Γαλλικές εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμάται ότι θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο LN24.

Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την Κυριακή από τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν λαμβάνει από 55% μέχρι 58%, ενώ η Μαρίν Λεπέν μεταξύ 42% και 45% των ψήφων, σύμφωνα με το LN24.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

Harris Interactive: 55% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 45% για τη Μαρίν Λεπέν.

Ifop: 56% για τον Eμανουέλ Μακρόν – 44% για τη Μαρίν Λεπέν.

OpinionWay: 58% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 42% για τη Μαρίν Λεπέν.

BVA: 57% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 43% για τη Μαρίν Λεπέν.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνες που έγιναν με πολίτες που έχουν ήδη ψηφίσει μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν θα γιορτάσει είτε την επανεκλογή του και θα “σπάσει” μια “κατάρα” που διαρκεί 20 χρόνια, καθώς ουδείς άλλος πρόεδρος έχει επανεκλέγει μετά το 2002 και τον Ζακ Σιράκ.

Γαλλικές εκλογές: Στο 28% η αποχή – Μικρότερη προσέλευση από το 2017

Περί το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής των τελευταίων δεκαετιών. Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο – πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε “καμία ψήφο στη Λεπέν” χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους.

Τέλος πολλές γαλλόφωνες εφημερίδες εκτός Γαλλίας άρχισαν δίνουν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις αποτελεσμάτων εκλογών που έγιναν χθες σε χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά στις υπερπόντιες γαλλικές περιοχές εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά η Λεπέν ενώ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Λατινική Αμερική εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά ο Μακρόν.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα ανερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.

Γαλλικές εκλογές: Τα πρώτα αποτελέσματα από τις υπερπόντιες περιοχές

Η βελγική εφημερίδα La Libre και το βελγικό δίκτυο LN24 δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών από υπερπόντιες περιοχές (Dom Tom).

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 69,60% των ψήφων (92.106 ψήφοι) έναντι 30,40% (40.229 ψήφοι) του Εμανουέλ Μακρόν στη Γουαδελούπη. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 47,18%.

Στη Μαρτινίκα, Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 60,87%, έναντι 39,13% του Εμανουέλ Μακρόν και ποσοστό στο 45,45%.

Στη Γουιάνα, η Μαρίν Λεπέν φτάνει το 60,70% (21.734 ψήφοι), έναντι 39,30% (14.073 ψήφοι) του Εμμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 38,89%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στη Γαλλική Πολυνησία, με 51,81% των ψήφων (42.880 ψήφοι) με την Μαρίν Λεπέν να φτάνει το 48,19% (39.890 ψήφοι). Η αποχή είναι 57,75%. Υπάρχουν επίσης 2,70% λευκά και 2,05% άκυρα.

Παράλληλα, τα δύο βελγικά μέσα αναφέρουν ότι άλλα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου Γάλλοι ομογενείς ψήφισαν το Σάββατο. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Αργεντινή

Μακρόν: 89%

Λεπέν: 11%

Συμμετοχή: 21%

Βραζιλία

Μακρόν: 86%

Λεπέν: 14%

Συμμετοχή: 24%

Χιλή

Μακρόν: 87%

Λεπέν: 13%

Συμμετοχή: 28%

Δομινικανή Δημοκρατία

Μακρόν: 62%

Λεπέν: 38%

Συμμετοχή: 28%

Κολομβία

Μακρόν: 91%

Λεπέν: 9%

Συμμετοχή: 28%

Καναδάς (χωρίς Βανκούβερ)

Μακρόν: 86%

Λεπέν: 14%

Συμμετοχή: 41%

Ηνωμένες Πολιτείες (χωρίς Σικάγο και Νέα Ορλεάνη)

Μακρόν: 92%

Λεπέν: 8%

Συμμετοχή: 36%

Γαλλικές εκλογές: Στις 21:00 τα πρώτα επίσημα exit polls

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το ποιος η ποια θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίες κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αλλά στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21.00.

Τέλος, η Γαλλία ναι μεν θα γνωρίζει σήμερα το βράδυ τον ή την ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την ερχόμενη πενταετία, αλλά δεν θα έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δυο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν “Εμπρός Γαλλία”, εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, “μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης”.

Γαλλικές εκλογές: Όποιος κερδίζει τον πρώτο γύρο είναι νικητής και στον δεύτερο εκτός από τρεις φορές

Στην ιστορία της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας συνήθως αυτός που κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν πρώτος και στον πρώτο γύρο. Πλην τριών περιπτώσεων:

Η πρώτη ήταν το 1974 που ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Το 1981 ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Μιτεράν. Τέλος το 1995 ο Λιονέλ Ζοσπέν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Ζακ Σιράκ. Έκτοτε ο νικητής του δεύτερου γύρου ήταν πρώτος και στον πρώτο γύρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Αρμενίων – “Οι μελανές σελίδες οδηγός αποτροπής παρόμοιων εγκλημάτων”

Στο 26,41% το μεσημέρι η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές – Μικρότερη από το 2017

Ξεχειλίζει η οργή στη Σανγκάη για το απάνθρωπο lockdown – Σφραγίζουν σπίτια με φράχτες (pics&vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις