Κορονοϊός: Έκτακτη συνάντηση πραγματοποίησε η επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Κίνα, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Η επιτροπή αναφέρεται στην κρισιμότητα του συντονισμού της ΕΕ απέναντι σε διασυνοριακές απειλές και κάνει λόγο για την ανάγκη κοινής δράσης από τα κράτη-μέλη.

“Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές είναι κρίσιμος“, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στο Twitter, η επιτροπή και προσθέτει πως “πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε” και “είμαστε έτοιμοι” για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου “αν είναι απαραίτητο“, εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κορονοϊός: Δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα η Βρετανία

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για την COVID-19 για αυτούς που έρχονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με ολοένα και περισσότερες χώρες που καθιστούν υποχρεωτικά τα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

“Δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου εισαγωγή των τεστ για την COVID-19 ή επιπρόσθετων αξιώσεων για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο“, δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα εξετάσει περιορισμούς για τις αφίξεις από την Κίνα.

Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας και των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα υποχρεωτικά τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξάνονται μετά την απόφαση του Πεκίνου να άρει τα μέτρα για “μηδενική COVID”.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι αξιωματούχοι από το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας αναμενόταν να αποφασίσουν αν η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει άλλες χώρες στην επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία.

Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι έχουμε σε ισχύ την απαραίτητη επιτήρηση“, σημείωσε.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για περιορισμούς σε αυτούς που έρχονται στη χώρα από την Κίνα, απάντησε: “Δεν είναι κάτι που εξετάζουμε“.

Η Βρετανία, της οποίας ηγείτο ο Μπόρις Τζόνσον όταν ενέσκηψε η πανδημία το 2020, επικρίθηκε για τον χειρισμό της κρίσης δημόσιας υγείας, κατηγορούμενη ότι άργησε να προβεί στον εντοπισμό των κρουσμάτων στις αφίξεις στη χώρα και να επιβάλει λοκντάουν σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες.

Κορονοϊός: Γαλλία – “Δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα”

Η Γαλλία δεν χρειάζεται να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία COVARS.

“Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (…) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα“, δήλωσε η Μπριζίτ Οτράν στον French Radio Classique.

Η επικεφαλής της επιτροπής αυτής, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, σημείωσε ότι προς το παρόν “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο” και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 στην Κίνα.

Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι όλες παραλλαγές της Όμικρον, που έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και κατά των οποίων έχουμε αποκτήσει ανοσία”, πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter.

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί, εκτιμά ως εκ τούτου ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. “Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών“, δήλωσε στο AFP.

Ο Μπρουνό Λινά, καθηγητής ιολογίας στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιόν δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα La Croix ότι “δεδομένης της έντονης κυκλοφορίας του ιού και επομένως του αυξημένου κινδύνου μεταλλάξεων, ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να προκύψει από την Κίνα”.

Η Σουμίγια Σουαμινάταν, η οποία ήταν επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως τον Νοέμβριο, δήλωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, εν μέρει επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. “Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία“, δήλωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας Indian Express.

Κορονοϊός: “Σούπα” παραλλαγών

Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Σου Ουένμπο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα XXB και BQ.1 και οι δικές τους υποκατηγορίες, που έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες την ώρα που μια ορδή από υποπαραλλαγές “διαγκωνίζονται” για να κυριαρχήσουν σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο τα BA.5.2 και BF.7 παραμένουν τα βασικά στελέχη της Όμικρον που εντοπίζονται στην Κίνα, σημείωσε ο Σου Ουένμπο, προσθέτοντας ότι οι διάφορες υποκατηγορίες θα κυκλοφορούν μάλλον από κοινού.

“Μια σούπα” πάνω από 500 νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες“, υπενθύμισε ο Αντουάν Φλαό.

Όλα τα παραλλαγμένα στελέχη, καθώς είναι πιο μεταδοτικά από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυριαρχούσαν προηγουμένως –όπως τα BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ή BF.7– αποτελούν σίγουρα απειλή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νέα κύματα“, σημείωσε ο επιδημιολόγος.

Σήμερα καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν δείχνει να ενέχει ιδιαίτερους νέους κινδύνους για πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με νέες παραλλαγές στο εγγύς μέλλον“, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται νωρίτερα το μωρό της Τούνη; – “Δεν κρατιέται” (vid)

Το όλο νόημα tweet του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων – Ο όρκος του Ιπποκράτη και το έργο του γιατρού

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις