Πύραυλος: Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι διαστημικές υπηρείες, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη τμήμα ρωσικού πυραύλου.

Πρόκειται για τον πύραυλο βαρέων μεταφορών Angara-A5 που εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική περιοχή Αρχανγκέλσκ της Ρωσίας τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου. Κατά την εκτόξευση δοκιμάστηκε μια νέα ανώτερη βαθμίδα πυραύλου, γνωστή ως ενισχυτής Persei.

Όπως είπε στο CNN ο επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Συντριμμιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Holger Krag, “μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα βρίσκεται στη Γη αλλά, πού ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να πει αφού, μέσα σε αυτές τις ώρες, ο πύραυλος αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές περιστροφές γύρω από τον πλανήτη“.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των διαστημικών συντριμμιών αυτοαναφλέγεται κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, αλλά μεγαλύτερα κομμάτια, δυνητικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές κατά την προσγείωσή τους σε κατοικημένες περιοχές.

Το συγκεκριμένο τμήμα του πυραύλου ταξίδευε με ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (4,7 μίλια ανά δευτερόλεπτο) και το γεωγραφικό πλάτος επανεισόδου του ήταν πιθανό να είναι μεταξύ 63 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, επισήμανε.

Πόσο επικίνδυνη είναι η πτώση του πυραύλου;

Ο κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί“, παρόλο που οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές.

Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου θεωρείται μικρότερο από τα κινεζικά συντρίμμια, καθώς ζυγίζει περίπου 4 τόνους χωρίς καύσιμα, σε σύγκριση με περίπου 20 τόνους για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, δήλωσε ο Krag.

Η συνολική μάζα είναι περίπου η ίδια με την κινεζική βαθμίδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι πιθανώς υγρό και θα καεί στην ατμόσφαιρα, οπότε ο κίνδυνος για το έδαφος είναι σημαντικά μικρότερος, νομίζω” υπογράμμισε ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής – Harvard & Smithsonian και πρόσθεσε:

Προοριζόταν να καταλήξει σε τροχιά, στην οποία θα παρέμενε για πολλές χιλιάδες χρόνια. Απέτυχες να επανεκκινήσει, σε αντίθεση με τον κινεζικό πύραυλο, ο οποίος αφέθηκε σκόπιμα σε χαμηλή τροχιά“.

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκύκλιος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Αυτόφωρη διαδικασία για τους “Θεματοφύλακες του Συντάγματος”

Απίστευτη ανατροπή στο Survivor – Η ανακοίνωση του Γιώργου Λιανού που “πάγωσε” τους παίκτες του ριάλιτι(vids)

Pfizer και BioNTech αναπτύσσουν mRNA εμβόλιο για την αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις