Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.

Οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τις δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις και αφορούν όσα έχουν προκύψει αναφορικά με τις σχέσεις τους.

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης

Πέντε είναι οι βασικοί παράμετροι που θα βρεθούν στο επίκεντρο του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν κατά την παρουσία τους στην ελβετική πόλη.

Πιο συγκεκριμένα θα σταθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με την στρατηγική σταθερότητα, την συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας καθώς επίσης την κατάσταση και τις προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των ρώσο-αμερικανικών σχέσεων.

Αναλυτικά:

Κυβερνοπόλεμος

Στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης θα βρεθούν οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές και αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Από την πλευρά της η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικά της ζητήματα. Τέλος η Μόσχα θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα των αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων και τονίζει ότι έχει ως στόχο μία “παγκόσμια συμφωνία” για να περιοριστεί η χρήση των κυβερνοόπλων.

Ανθρώπινα δικαιώματα και Ναβάλνι

Ο Τζο Μπάιντεν θα μεταφέρει στον Βλαντιμίρ Πούτιν την άποψή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αναμένεται να μην μείνει με “σταυρωμένα τα χέρια” απέναντι στις “παραβιάσεις” από την Ρωσία.

Οι αμερικανικές επικρίσεις αυξήθηκαν μετά τη δηλητηρίαση τον Αύγουστο του 2020 του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Η πλευρά της Ρωσία θέτει ερωτήματα όσων αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των υποστηρικτών του τέως προέδρου Τραμπ.

Στρατιωτική αντιπαράθεση

Στρατιωτική αντιπαράθεση

Οι δύο χώρες πετούν το μπαλάκι των “κατηγοριών” για στρατιωτικό επεκτατισμό στο στρατιωτικό πεδίο σε Ουκρανία, Συρία και Αρκτική.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στην πρόσφατη ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε προκαλέσει ανησυχία για μια ακόμη ρωσική εισβολή στη χώρα, μετά την απώλεια της Κριμαίας το 2014.

Η Μόσχα από την πλευρά της εκτιμά ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια και η ανάπτυξη δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και την ανατολική Ευρώπη αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή.

Απελάσεις

Οι κυρώσεις ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ οδηγούν στην απέλαση διπλωματών, μειώνοντας το προσωπικό των πρεσβειών τους και περιορίζοντας τους διαύλους επικοινωνίας.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν την παροχή βίζας στους Ρώσους διπλωμάτες. Εξάλλου η Μόσχα αρνήθηκε τον Φεβρουάριο να δώσει βίζα στον εκπρόσωπο της NASA.

Η αμερικανικό προξενείο στη Μόσχα δεν εκδίδει καθόλου βίζες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς η Ρωσία του απαγόρευσε να έχει ντόπιους υπαλλήλους. Επίσης απειλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχει για τους Αμερικανούς πολίτες.

Κρατούμενοι

Μεγάλος αριθμός των κρατούμενων αναμένει με ανυπομονησία την συνάντηση των δύο ηγετών με στόχο την συμφωνία τους για την τύχη τους τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά σίγουρα τρεις γνωστές περιπτώσεις. Αρχικά του Πολ Γουίλαν, που κρατείται στη Ρωσία κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Στην συνέχεια του Κονσταντίν Γιαροσένκο, ενός Ρώσου πιλότου που κρατείται στις ΗΠΑ για διακίνηση κοκαΐνης.

Τέλος περιλαμβάνει τον Αμερικανό Τρέβορ Ριντ, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία επειδή μεθυσμένος επιτέθηκε σε δύο Ρώσους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις