Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν με επίκεντρο το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, που κλιμακώθηκε επικίνδυνα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο εξοπλισμένες με πυρηνικά χώρες μπήκαν σε νέα τροχιά, μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Νέου Δελχί, σε μία επιχείρηση που ονομάστηκε «Sindoor». Η κίνηση αυτή η κίνηση δεν έμεινε αναπάντητη καθώς και το Πακιστάν ξεκίνησε τα αντίποινα με πλήγματα και καταρρίψεις ινδικών μαχητικών.
Από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη πάνω από 30 άμαχοι και δεκάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης, επανήλθε μια μελέτη του 2019 που προβλέπει πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 2025.
Η έρευνα αναλύει ένα σενάριο, όπου μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση οδηγεί σε στρατιωτική κινητοποίηση και, τελικά, στη χρήση πυρηνικών όπλων και από τις δύο πλευρές, με καταστροφικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πού χτύπησαν Ινδία και Πακιστάν
Δύο εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση μαχητών κατά τουριστών στο Κασμίρ, η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στα πακιστανικά εδάφη. Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, τα πλήγματα ήταν μέρος «δέσμευσής» τους να «λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης της 22ας Απριλίου.
Άμεση ήταν η απάντηση του Πακιστάν, με τον εκπρόσωπο του στρατού της χώρας να δηλώνει στο Reuters ότι το Ισλαμαμπάντ έχει καταρρίψει πέντε αεροσκάφη του ινδικού στρατού «εντός ινδικού εναέριου χώρου».
Ωστόσο, το Πακιστάν αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση του περασμένου μήνα, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «απρόκλητα», με τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ να διαμηνύει ότι η «αποτρόπαια επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Το Δελχί ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι στόχος ήταν εννέα διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο στο υπό πακιστανικής διοίκησης Κασμίρ όσο και στο Πακιστάν.
Όπως ισχυρίζονται, οι τοποθεσίες αυτές ήταν «τρομοκρατικές υποδομές» – μέρη όπου «σχεδιάζονταν και κατευθύνοντα» οι επιθέσεις.
Τόνισαν ότι δεν έχουν πλήξει καμία πακιστανική στρατιωτική εγκατάσταση, λέγοντας ότι «οι ενέργειές του ήταν εστιασμένες, μετρημένες και μη κλιμακούμενες στη φύση τους».
Σύμφωνα με το Πακιστάν, χτυπήθηκαν τρεις διαφορετικές περιοχές: τα Μουζαφαραμπάντ και Κότλι στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ και Μπαχαβαλπούρ στην πακιστανική επαρχία Παντζάμπ.
Ινδία – Πακιστάν: Η φονική επίθεση της 22ας Απριλίου
Η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δυο γειτονικά κράτη, οι σχέσεις ανάμεσα στα οποία είναι τεταμένες ήδη από ιδρύσεώς τους, με τον αιματηρό και οδυνηρό διαχωρισμό τους όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1947, είχε αφορμή επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία.
Στις 22 Απριλίου, ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αμέσως το Νέο Δελχί, παρότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η ινδική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως αναζητεί για να συλλάβει τουλάχιστον δύο υπηκόους το Πακιστάν και άλλους συνεργούς τους διαβεβαιώνοντας ότι συνδέονται με το τζιχαντιστικό κίνημα Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), που έχει βάση το Πακιστάν κι είχε ήδη κατηγορηθεί για την επίθεση του 2008 στη Βομβάη με 166 νεκρούς.
Τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν, η ένταση αυξανόταν σταδιακά, με εκατέρωθεν απέλαση διπλωματών, αναστολής θεωρήσεων και κλεισίματος των συνοριακών διαβάσεων.
Και πολλοί περίμεναν πως θα υπάρξει κάποιο χτύπημα, όπως είχε γίνει το 2019, όταν Ινδία διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στο Μπαλακότ μετά από επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 40 Ινδούς στρατιώτες στο Πουλβάμα.
Το διαφιλονικούμενο Κασμίρ
Το Κασμίρ βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της ινδικής ΥΠΟ ηπείρου και εκτείνεται σε 222.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Διεκδικείται εξ ολοκλήρου από την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά διοικείται μόνο εν μέρει από κάθε χώρα.
Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν και 13 εκατομμύρια στο Τζαμού και Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.
Πιο συγκεκριμένα, το Πακιστάν ελέγχει το βόρειο και δυτικό τμήμα, δηλαδή το Αζάντ Κασμίρ, το Γκιλγκίτ και το Βαλτιστάν, ενώ η Ινδία ελέγχει το νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας του Κασμίρ και της μεγαλύτερης πόλης της, του Σριναγκάρ, καθώς και του Τζαμού και του Λαντάκ.
Το Κασμίρ διχοτομήθηκε μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1947 και έχουν γίνει δύο πόλεμοι για την κατοχή του.
Μάλιστα, 1989 εκδηλώθηκε ένοπλη εξέγερση στο υπό την ινδική διοίκηση Κασμίρ κατά της ινδικής κυριαρχίας, με μαχητές να στοχεύουν τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και τους πολίτες, στην πρώτη μεγάλη επίθεση κατά αμάχων.
Με την ανεξαρτησία από τη Βρετανία οι δύο χώρες χωρίστηκαν βάσει θρησκευτικών κριτηρίων με το Πακιστάν να γίνεται κυρίως μουσουλμανικό και την Ινδία να επιλέγει την κοσμική δημοκρατία για τον ως επί το πλείστον ινδουιστικό πληθυσμό της.
Ο μαχαραγιάς του Κασμίρ επιδίωξε αρχικά την ανεξαρτησία και από τις δύο χώρες, αλλά αργότερα επέλεξε να ενταχθεί στην Ινδία μετά την εισβολή του Πακιστάν, προκαλώντας τον πρώτο πόλεμο από το 1947 έως το 1948.
Στη συνέχεια, καθιερώθηκε μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που χωρίζει στα δύο το Κασμίρ. Παρόλα αυτά, και οι δύο χώρες εξακολουθούν να διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή.
Από το 1989, οι μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες και τον ινδικό στρατό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πυροδοτώντας αλλεπάλληλα κύματα σκληρών κατασταλτικών μέτρων.
Ο πόλεμος του νερού
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ινδία προχώρησε στην αναστολή της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού ποταμού, την οποία οι δύο χώρες έχουν τηρήσει από το 1960, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ τους.
Την Τρίτη 6/5, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα «κόψει το νερό» από τους ποταμούς που πηγάζουν από το ινδικό έδαφος αλλά περνούν και υδρεύουν το Πακιστάν, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου.
«Το νερό που ανήκει στην Ινδία έρρεε μέχρι τώρα προς το εξωτερικό. Στο εξής θα το σταματήσουμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Ινδίας και θα το χρησιμοποιούμε για τη χώρα μας» είπε ο Μόντι στην ομιλία του.
Νωρίτερα, το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι προσπαθεί να αλλάξει το ρου του ποταμού Σενάμπ, ενός εκ των τριών που τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ισλαμαμπάντ με τη συνθήκη του 1960. «Παρατηρήσαμε αλλαγές στον Σενάμπ, που δεν είναι φυσικές (…) Η ροή του ποταμού μειώνεται από τη μια μέρα στην άλλη» ανέφερε ο Καζίμ Πιρζάντα, ο υπουργός Άρδευσης του Παντζάμπ.
Αφού η Ινδία αποφάσισε να αναστείλει μονομερώς τη συνθήκη, το Πακιστάν προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια διατάραξης της ροής των ποταμών του θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου».
Ο Μπάρι Ντίλερ αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος – Η αλήθεια για τη σεξουαλικότητά του
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"