Μία σημαντική στιγμή στην ιστορία ήταν ο πόλεμος ανάμεσα στη Φινλανδία και στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Τότε η Φινλανδία ήταν σε μια περίοδο ανάπτυξης καθώς είχε αποκτήσει ανεξαρτησία από το 1918 από την Ρωσική Αυτοκρατορία και τη χώρα διοικούσε ο στρατάρχης Mannerheim.

Οι Φινλανδοί έχοντας κατανοήσει πως οι Σοβιετικοί ήθελαν να επεκταθούν, επένδυσαν στην αμυντική τους βιομηχανία αγοράζοντας πολεμικό υλικό σύγχρονο για την εποχή. Ακόμη, έκαναν οργανωμένα σχέδια επιστράτευσης και οργάνωσαν γραμμές άμυνας, ενώ ενίσχυσαν τη διπλωματία τους με χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία.

Από την άλλη, οι Σοβιετικοί ανησυχούσαν πως θα έχουν διμέτωπο αγώνα σε Γερμανούς και Φινλανδούς, γιατί πίστευαν ότι οι Γερμανοί θα μετέφεραν δυνάμεις στη Φινλανδία και από εκεί θα έμπαιναν στην Αγία Πετρούπολη που τότε ονομαζόταν Λένινγκραντ. Έτσι, τον Απρίλιο του 1938 ζήτησαν από τους Φινλανδούς να εκχωρήσουν εδάφη τους στον ισθμό της Καρελίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζώνη αναχαίτισης γύρω από το Λένινγκραντ. Οι Σοβιετικοί, ως αντάλλαγμα θα έδιναν σοβιετικά εδάφη στα βόρεια σύνορα με τους Φινλανδούς.

Η φινλανδική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πρόταση της ΕΣΣΔ και άρχισε να προετοιμάζεται για την επίθεση των Σοβιετικών. Η σύρραξη ξεκίνησε όταν βομβαρδίστηκε το σοβιετικό χωριό Mainila από άγνωστη δύναμη, που πλέον πιστεύεται ότι δεν έκαναν οι Φινλανδοί αλλά μια σοβιετική ομάδα με το όνομα NKVD για να δοθεί η αφορμή για την εισβολή στη Φινλανδία.

Η έκβαση του πολέμου

Ο πόλεμος των δύο χωρών κράτησε από τις 30/11/1939 μέχρι τις 13/03/1940. Οι Φινλανδοί μέχρι τον Φεβρουάριο του 1940 κατάφεραν να “κρατήσουν γερά” και να πλήξουν τον σοβιετικό στρατό.

Όμως, ο Στάλιν βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο στρατός του αποφάσισε να αλλάξει τον επικεφαλής του στρατού και να αναθέσει την ηγεσία του στον Στρατάρχη Semyon Timoshenko.

Εκείνος έβαλε στο μέτωπο ξεκούραστα άτομα και έδωσε έμφαση στον πόλεμο ελιγμών, όμως οι Φινλανδοί συνέχισαν να είναι δυνατοί και να αντιστέκονται. Μέχρι που ήρθε η μέρα (05/03/1940) που οι Σοβιετικού κατάφεραν να διαρρήξουν την Γραμμή Mannerheim και να μπουν πιο βαθιά μέσα στη Φινλανδία. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας γρήγορα κατάλαβε πως είχε χάσει τον πόλεμο και αποφάσισε να συνθηκολογήσει υπογράφοντας τη Συνθήκη της Μόσχας.

Συνέπειες του πολέμου

Η Κοινωνία των Εθνών αποφάσισε να αποβάλει από τις τάξεις την Σοβιετική Ένωση, κάτι που έπληξε τους Σοβιετικούς. Ακόμη, ο Ερυθρός Στρατός υποβιβάστηκε σε στρατό δεύτερης κατηγορίας, ενώ σημαντική συνέπεια του πολέμου ήταν ότι οι γαλλοβρετανικές εγγυήσεις έχασαν το κύρος τους.

Αυτές οι εξελίξεις ενθάρρυναν τον Χίτλερ να συνεχίσει τις ιμπεριαλιστικές του βλέψεις, καθώς πίστευε πως η ΕΣΣΔ έχει αποδυναμωθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 2.264 τα κρούσματα στην Αττική, 419 στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων

Στη δημοσιότητα σταδιακά οι 330.000 σελίδες των “Pfizer documents” – Τι είναι και γιατί δημιούργησαν χαμό στο διαδίκτυο

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι παρά τις ενστάσεις του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις