Σε ένα από τα πιο “καυτά” τουριστικά θέρετρα στην Πορτογαλία, στο Αλγκέβρε, η θερμοκρασία αγγίζει τους 30 βαθμούς. Οι Γερμανοί τουρίστες σε “σοκ” μαζεύουν τα πράγματα τους και ετοιμάζουν άρον άρον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο επικεφαλής της τουριστικής υπηρεσίας της περιοχής, Ζοάο Φερνάντες κρούει το καμπανάκι και κάνει λόγο για βαρύ πλήγμα στον τουρισμό για την ιβηρική χώρα.

Ο λόγος αυτής της ανησυχίας; Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που κατατάσσει την Πορτογαλία στις περιοχές υψηλού κινδύνου μετάδοσης της περιβόητης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τουρίστες αποφάσισαν να διακόψουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία για να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα που θα τους επιβαλλόταν αν αργούσαν.

Πριν από τη Γερμανία, ήταν η Μεγάλη Βρετανία που είχε κατατάξει την Πορτογαλία στη “μαύρη λίστα” των επικίνδυνων χωρών. Η Πορτογαλία αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους Άγγλους τουρίστες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μετά από αυτές τις δύο χώρες θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα περιορίσουν την προσέλευση τουριστών στην Πορτογαλία.

Αδειάζουν τα ξενοδοχεία, γεμίζουν τα νοσοκομεία

Στην Πορτογαλία το τελευταίο διάστημα τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Όσο τα ξενοδοχεία αδειάζουν, τόσο τα νοσοκομεία γεμίζουν. Την Κυριακή οι ασθενείς με COVID 19 αυξήθηκαν σε 477 την Κυριακή εκ των οποίων οι 116 είναι στην εντατική. Τέτοια νούμερα μέτραγε η Πορτογαλία τον περασμένο Απρίλιο. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών κατατάσσουν την Πορτογαλία ως την πιο επιβαρυμένη χώρα από κορονοϊό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Επίκεντρο της ανησυχίας είναι η πρωτεύουσα Λισαβώνα στην οποία σημειώνονται τα 2/3 των λοιμώξεων της χώρας. Στη Λισαβώνα ζει το 27% του πορτογαλικού πληθυσμού, ενώ τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αποτελούν το 70% των κρουσμάτων που καταγράφονται στην πρωτεύουσα με την τάση να μοιάζει ανησυχητικά αυξητική.

Οι κάτοικοι δηλώνουν προβληματισμένοι: “Κάποιες φορές είμαστε οι ‘καλοί’ και άλλες φορές οι ‘χειρότεροι’” λέει ο Νούνο, ιδιοκτήτης καφέ στη Λισαβόνα. Είναι αλήθεια ότι η επιδημιολογική εικόνα της Πορτογαλίας αλλάζει ραγδαία. Στην πρώτη περίοδο της πανδημίας και όσο η γειτονική Ισπανία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, η Πορτογαλία θεωρήθηκε πρότυπο στη διαχείριση της. Τα πράγματα δεν άργησαν όμως να αντιστραφούν. Από τον χειμώνα τα κρούσματα στην Πορτογαλία αυξήθηκαν ραγδαία, με τον γερμαντικό στρατό, μάλιστα, να στέλνει ενισχύσεις ιατροφαρμακευτικού υλικού στην χώρα. Τον Μαϊο, πάλι, άνοιξε ξανά ένα παράθυρο αισιοδοξίας όταν η Πορτογαλία κατέγραφε τα μικρότερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη.

Ποιος έχει την ευθύνη;

Αυτή η ερώτηση πλανάται το τελευταίο διάστημα πάνω από την Πορτογαλία. Η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ “δείχνουν” την αριστερή κυβέρνηση. Στέκονται, μάλιστα. στην απόφαση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να επιτρέψει τη διεξαγωγή του τελικού του Champions League τον Μάιο στο Πόρτο, με 15.000 Βρετανούς οπαδούς στο γήπεδο. Εκείνη την περιόδο στο Πόρτο οι μάσκες δεν ήταν υποχρεωτικές, ούτε οι αποστάσεις τηρούνταν.

Ο Ρουί Ρίο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι σαφής: “Ντροπή“. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κόστα παραδέχτηξε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ζήτησε, μάλιστα, από τους ηγέτες της ΕΕ να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη μετάλλαξη Δέλτα. Και εξέφρασε φόβους ότι η Πορτογαλία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτή τη μετάλλαξη. Οι ειδικοί εκτιμούν οτι η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη σε ποσοστό 90%.

πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις