Από το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ο Εμάνουελ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή εδώ και εξήντα χρόνια, (οι άλλοι δύο ήταν ο Μιτεράν και ο Σιράκ), αλλά και ο μόνος που επανεκλέγεται χωρίς κατά την πρώτη του θητεία να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν “συγκατοίκηση”. Το ερώτημα που κυριαρχεί στη Γαλλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι αν θα καταφέρει και στη δεύτερη θητεία του να αποφύγει τη συγκατοίκηση.

Προς το παρόν πάντως, και ενώ οι διαβουλεύσεις στα πλαίσια των κομμάτων που ηττήθηκαν στις προεδρικές εκλογές φουντώνουν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά σε μία λίμνη στις Βερσαλλίες, όπου όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ξεκουράζεται και σκέφτεται. Γι’ αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να τίθεται θέμα ανασχηματισμού της υπάρχουσας κυβέρνησης την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει διορίσει. Αυτό ίσως συμβεί στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του για πέντε ακόμη χρόνια. Στο εγγύς μέλλον θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και ότι όπως και πριν από πέντε χρόνια θα επισκεφθεί ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και τον τάφο της μητέρας του.

Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν με βασικό αντικείμενο της πολιτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Στο πλαίσιο της ακροδεξιάς εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο. Προς το παρόν αυτό δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το χθεσινό “καρφί” του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές. Από την άλλη στο χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την “Ανυπότακτη Γαλλία” του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, αλλά όπως συχνά λένε οι Γάλλοι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναμείνει την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Μια νίκη, χίλιες προκλήσεις” είδε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Télégramme, “Μένει να γίνουν τα πάντα” ήταν αυτό της La Croix: μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να ενώσει δυο Γαλλίες, κατά αρκετούς σχολιαστές.

Η εφημερίδα Le Monde συνόψισε κάνοντας λόγο για “επανεκλογή χωρίς περίοδο χάριτος” επισημαίνοντας την αποχή “που πλησίασε ρεκόρ” και το ότι η άκρα δεξιά που ενσάρκωσε η Μαρίν Λεπέν “έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων“.

Η αποχή (28%) ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια (25,44%) και η υψηλότερη από τις προεδρικές εκλογές του 1969 (31%).

Κάποια πρωτοσέλιδα ήταν ουδέτερα, ξερά, ειδησεογραφικά, όπως “Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται” (Ouest-France) ή “Ο Μακρόν επανεκλέγεται με το 58,5%” (La Dépêche du Midi), άλλα πιο αφαιρετικά, όπως το “Πράξη δεύτερη” (Sud Ouest), κάποια κάπως πιο ενθουσιώδη, όπως το “Ο Μακρόν υπόσχεται ‘πέντε καλύτερα χρόνια’“(Le Parisien/Aujourd’hui en France), ή “Νέο ξεκίνημα” (Echos), ενώ η συντηρητική Figaro είδε “Μεγάλη νίκη, μεγάλες προκλήσεις“.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor Spoiler – Ποιους παίκτες θα πάρουν μαζί τους στο Μαϊάμι οι νικητές

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης – Τα βήματα της αίτησης με βάση το ΑΦΜ

Κίνηση ματ από τον Ρούμπερτ Μέρντοχ – Με συνέντευξη Τραμπ το ντεμπούτο του νέου τηλεοπτικού δικτύου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις