Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αυτή που έχει πολύ κόσμο να ανησυχεί τον τελευταίο καιρό, αλλά από ότι φαίνεται αναμένουμε μια ακόμη, η οποία ακούσει στην ονομασία “μετάλλαξη Έψιλον“.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, σύμφωνα με εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια πέρυσι και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί, έχει επεκταθεί σε 46 χώρες και σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών που μιλά στο Science, το στέλεχος της έχει ανθεκτικότητα σε μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ως ενδοφλέβιες θεραπείες κατά της νόσου Covid-19.

Μάλιστα, η ομάδα αναφέρει πως φέρει μεταλλάξεις οι οποίες μειώνουν την αποτελεσματικότητα που έχουν τα αντισώματα τα οποία μπορεί να έχει δώσει η φυσική λοίμωξη στον οργανισμό αλλά και του εμβολίου.

Κορονοϊός

Μπορεί προς το παρόν να μην έχει κάνει την εμφάνιση της η συγκεκριμένη μετάλλαξη στην Ελλάδα, και τα αμερικάνικα κέντρα Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων να το έχουν υποβαθμίσει σε ειδική κατηγορία που λέγεται “ειδικού ενδιαφέροντος” , αυτό όμως δε σημαίνει πως αν υπάρξει διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους, ότι θα είναι ευχάριστα τα πράγματα.

Ο ΠΟΥ, από τη δική του πλευρά, έχει αναφέρει πως δεν προκαλεί ανησυχία το συγκεκριμένο στέλεχος αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει αυτό το δεδομένο κάποια στιγμή.

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη Έψιλον

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το συγκεκριμένο στέλεχος λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο απέναντι στα εξουδετερωτικά αντισώματα και διαφεύγει με μια ασυνήθιστη στρατηγική.

Η μελέτη που έχει γίνει, βασίστηκε σε δοκιμές που έγιναν σε εργαστήρια όπου έγινε εξέταση αντισωμάτων τα οποία απομονώθηκαν από το αίμα των εμβολιασμένων εθελοντών ή αυτώ που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα προσπάθησαν να “παλέψουν” ενάντια στην παραλλαγή αλλά η αποτελεσματικότητα τους ήταν μειωμένη και 2,5 με 3,5 φορά σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού.

Το στέλεχος έχει τρεις μεταλλάξεις οι οποίες θεωρούνται βασικές. Δυο από αυτές αφορούν στο ένα άκρο της πρωτεϊνικής ακίδας την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μπορέσει να πραγματοποιήσει εισβολή στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Η τρίτη μετάλλαξη που το αφορά, αλλάζει την περιοχή της ακίδας και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα των 14 αντισωμάτων από τα 34 τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τη θέση αυτή.

Οι μεταλλάξεις προκαλούν αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα και πιο συγκεκριμένα στο σχήμα της και αυτές γίνονται ορατές με τη μέθοδο της κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, της οποίας ηγείται ο Ντέιβιντ Βίσλερ, αναφέρει πως προκαλείται ανησυχία με την μετάλλαξη Έψιλον καθώς μειώνει την αποτελεσματικότητα που προσφέρουν τα εμβόλια.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως τα εμβόλια δε λειτουργούν! Απλώς, φανερώνει η έρευνα πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται και από την κυτταρική ανοσία και όχι μόνο από τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Αλλά είναι δύσκολη η συγκεκριμένη μέτρηση και δεν έχει γίνει εξέταση της.

Kορονοϊός
Πότε εμφανίστηκε η Έψιλον

Σύμφωνα με την μελέτη, η συγκεκριμένη μετάλλαξη πρέπει να εμφανίστηκε το 2020 και πιο συγκεκριμένα τον μήνα Μάιο στην Καλιφόρνια όπως και μέσα σε ένα μήνα χωρίστηκε σε δυο υποστελέχη. Αυτά έίναι γνωστά ως B.1.427 και B.1.429.

Όπως αναφέρει το GISAID, – διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα – στις ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί 50.000 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους μέχρι την 1η Ιουλίου και έχει βρεθεί σε 41 χώρες μέχρι στιγμής.

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ανίχνευση της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, αλλά σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Τουρκία, έχει εμφανιστεί μικρός αριθμός κρουσμάτων.

Το στέλεχος δεν έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ωστόσο μικρός αριθμός κρουσμάτων έχει αναφερθεί στην Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις