Mια νέα μελέτη αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζει πως μια δόση των εμβολίων ίσα που παρέχει κάποια προστασία και η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει καταφέρει να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και στον κόσμο.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ενώ εφιστούν την προσοχή για τις μεταλλάξεις καθώς φαίνεται να μεταδίδουν ακόμη πιο γρήγορα τον ιό και να δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα θέματα στην υγεία.

Επιστήμονες στη Γαλλία έκαναν μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και μέσω αυτής βγαίνει το συμπέρασμα πως η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζει κάποιες μικρές μεταλλάξεις που την κάνουν να μην επηρεάζεται από τα εξουδετερωτικά αντισώματα τα οποία παράγονται από τα εμβόλια ή από τη νόσηση που έχει γίνει με φυσικό τρόπο.

Η μια δόση που χορηγείται από τα εμβόλια τα οποία είναι δυο δόσεων, δεν καταφέρνει να προσφέρει την προστασία που χρειάζεται ο οργανισμός, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μέσω πειραμάτων που έχουν γίνει και σε αυτά συμμετέχουν πλήρως εμβολιασμένοι , φαίνεται πως δυο δόσεις από τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca, μπορούν να προσφέρουν μια ισχυρή προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα. Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται μετά από μια παρόμοια έκθεση που είχε γίνει από επιστήμονες στις ΗΠΑ και είχε δημοσιευτεί στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με εκτίμηση του CDC, το συμπέρασμα στο οποίο φτάνουν είναι πως η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα και είναι πλέον αυτή που αντιπροσωπεύει τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Τα εμβόλια προσφέρουν ένα πολύ ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι σε μια μόλυνση που πιθανόν να πάθει κάποιος άνθρωπος.

Ο Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέσω ενημέρωσης του Λευκού Οίκου απηύθυνε έκκληση στον κόσμο και ζήτησε να εμβολιαστούν έτσι ώστε να προστατευτούν.

Εμβόλιο Pfizer

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna τα οποία έχουν ως κύρια την τεχνολογία mRNA είναι φτιαγμένα για να χορηγούνται σε δυο δόσεις. Το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson προσφέρει προστασία ενάντια σε βαριά νόσηση ασχέτως αν χορηγείται σε μια δόση, ενώ φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αποτροπή μετρίων περιστατικών συμπτωματικής μόλυνσης, όπως έχει δείξει κλινική δοκιμή.

Οι παραλλαγές είναι πιο μεταδοτικές από τον αρχικό ιό

Μπορεί ο κορονοϊός να ήταν αυτός που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση πέρυσι, ωστόσο οι παραλλαγές του είναι αυτές που απασχολούν πλέον και παρόλο που τα στοιχεία είναι σχετικά περιορισμένα, είναι πολύ πιο πιθανόν να προκαλέσουν νόσηση η οποία μπορεί να είναι πιο σοβαρή από αυτή που θα γινόταν αν ένα άτομο θα είχε προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος.

Σε έρευνα που αφορά την παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει γίνει με βάση πειράματα σε εργαστήριο και στα οποία εκτίθεται ο ιός στο αίμα ασθενών που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, η ανάλυση φανερώνει πως τα αντισώματα από τη φυσική λοίμωξη δεν είναι τόσο ικανά για να εξουδετερώσουν την παραλλαγή. Στα δείγματα που αφορούν τους εμβολιασμένους το 95% φάνηκε να έχει αρκετά αντισώματα έτσι ώστε να “παλέψει” με τον ιό.

Ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, ανέφερε:

Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο ικανός στο να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Θα περίμενα να δούμε μια επιπεδοποίηση αυτής της διαδικασίας“.

Και παράλληλα προσθέτει:

Δεν νομίζω όμως πως η εξέλιξη θα σταματήσει. Διότι πιστεύω πως υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για τον ιό να εμφανίσει μεταλλάξεις και να ξεφύγει από τα αντισώματα“.

Τα γράμματα του αλφαβήτου τελειώνουν…

Τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου ήταν αυτά που επιστρατεύτηκαν από τον ΠΟΥ για να μπορούν να διαχωρίζονται οι μεταλλάξεις και οι ιολόγοι θεωρούν πως αν συνεχίζονται να εμφανίζονται οι μεταλλάξεις δε ξεμείνουν από γράμματα.

Ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps, αναφέρει συγκεκριμένα:

“Αν συνεχίσουμε να αφήνουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε ναι, είμαι βέβαιος πως δεν θα μας φτάσουν τα γράμματα και οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού είναι πιθανό να είναι χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες – και ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές που θα κυκλοφορούν ταυτοχρόνως“.

Ο ιός έχει παραλλαγές. Και η κάθε παραλλαγή έχει τις δικές της μεταλλάξεις ενώ κάποιες από αυτές ενισχύονται με τη μεταδοτικότητα και κάποιες κάνουν τον ιό να ξεφεύγει διότι έρχεται αντιμέτωπος με αντισώματα ή με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες προσπαθούν διαρκώς να κάνουν μελέτες οι οποίες αφορούν στις συγκεκριμένες διαδικασίες και παράλληλα ο κόσμος είναι αυτός που διεξάγει ένα πείραμα , καθώς πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τη “Washington Post” αυτό που προκύπτει είναι πως ο “πόλεμος” που έχει ξεκινήσει κατά του κορονοϊού και των παραλλαγών της και ο εμβολιασμός είναι αυτός που θα δώσει τη λύση που αναζητούν οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα.

Ένας από τους ιολόγους του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, αναφέρει πως δεν έχει τελειώσει τίποτα με τον κορονοϊό και πως δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι παραλλαγές.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις