Αφγανιστάν: Στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” με την Ευαγγελία Μπαλτατζή μίλησε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή του Αφγανιστάν και τις προεκτάσεις τους στις διεθνείς σχέσεις.

“Δεν θεωρώ ότι η αυτονόητο ότι η ήττα και η αποτυχία των Αμερικανών και των δυτικών συμμάχων σε υπερθετικό βαθμό στο Αφγανιστάν, συνιστά αναπόφευκτη νίκη των Ρώσων και των Κινέζων.” τόνισε.

Στο ερώτημα για το αν θα υπάξουν εμφύλιες συγκρούσεις τόνισε: “Δεν είναι προφανές ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα προσεταιριστούν εύκολα τους Ταλιμπάν που είναι μια σκοταδιστική δυναμή, ενώ και οι 2 αυτές χώρες έχουν τις δικές τους δυσκολίες με μουσουλμανικές μεινότητες που βρίσκονται στις επικράτειες τους”

Σίγουρα χαίρονται, αλλά αυτό το χαμόγελο ικανοποίησης δεν θα είναι υποχρεωτικό ότι θα διαρκέσει, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμοι. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι απερίγραπτη αστάθεια και ανθρώπινη δυστυχία” ενώ υπενθύμισε την ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980: “Σίγουρα δεν θα θέλουν να υπάρχει ένα κενό. Ένας χώρος αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Δεν θα είναι ευχάριστο”

Το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο για τον Μπάιντεν

Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που θα επιφέρει στον Τζο Μπάιντεν οι εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν. Ο κ. Τσουκαλής σημείωσε ότι στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η πλειοψηφία είναι μάλλον ευχαριστημένη με αυτή την εξέλιξη, καθώς δεν ήθελαν έναν πόλεμο διάρκειας 20 ετών που προκάλεσε απώλειες ανθρώπινων ζώων και είχε μεγάλο οικονομικό κόστος για τη χώρα.

Συμπλήρωσε όμως ότι στο εξωτερικό της χώρος και στο διεθνές κύρος της και αξιοπιστία της χώρας οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν προκάλεσαν πλήγμα, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στους συμμάχους τους “οποίους κανείς δεν ρώτησε για την αποχώρηση. Οι σύμμαχοι, δηλαδή θεωρούνται δεδομένοι και ακολουθούν” διερωτάται.

Προέβη τέλος στην εκτίμηση ότι “σχεδόν μονομανής” στόχος της Ουάσιγκτον θα είναι το Πεκίνο, υπό το φόβο ανόδου της Κίνας ως μεγάλης υπερδύναμης.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να ωθήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα ώστε να αναδειχθεί μια ανεξάρτηση πολιτική και στο μέλλον και στρατιωτική δύναμη με αυτονομία σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις