Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 2 Νοεμβρίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013.

Η απόφαση είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα για να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες κατά των δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δολοφονία των Γάλλων δημοσιογράφων Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν στο Μάλι, στις 2 Νοεμβρίου του 2013.

Εννιά στα δέκα εγκλήματα με θύματα δημοσιογράφους δεν φτάνουν ποτέ στη δικαιοσύνη

Είναι αξιοσημείωτο το γεγoνός ότι εννέα στα δέκα από τα εγκλήματα αυτής της φύσεως δεν έφθασαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης. Από το 2006, η UNESCO έχει καταδικάσει τις δολοφονίες 1.200 δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

Σχετική έκθεση της UNESCO καταδεικνύει ότι η περιοχή των αραβικών κρατών ήταν η πιο φονική για τον Τύπο (εκεί έχει καταγραφεί το 30% των δολοφονιών παγκοσμίως), ενώ ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (με το 26%) και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (με το 24%).

Η σοκαριστική δολοφονία του σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι που οποίος στραγγαλίσθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία το 2018 και η δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια το 2017 στη Μάλτα, η οποία ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των περιβόητων “Panama Papers” είναι μόνο δυο από τις περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων που σόκαραν την κοινή γνώμη.

Εκτός όμως από το εξωτερικό και η χώρα μας έχει “πλούσια” λίστα στις δολοφονίες δημοσιογράφων. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, ας θυμηθούμε μερικές από αυτές:

Η δολοφονία του Ανδρέα Καβαφάκη το 1922

Ο Ανδρέας Καβαφάκης ήταν ο ιδρυτής του “Ελεύθερου Τύπου” και δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1922 έξω από το σπίτι του στην οδό Τροίας.

Ο δημοσιογράφος εκείνη τη μέρα είχε φύγει από τα γραφεία της εφημερίδας και με άμαξα επέστρεψε στο σπίτι του στην Κυψέλη. Εκείνη τη στιγμή τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι δύο φορούσαν στρατιωτικά και ένας πολιτικά, τον πυροβόλησαν έξι φορές και τον σκότωσαν.

Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε αρχικά ένας αξιωματικός ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Είπε ότι τα κείμενα του ήταν επιζήμια για το καθεστώς και κατονόμασε Στη συνέχεια, κατονόμασε και συνεργούς του στη δολοφονία. Η υπόθεση ωστόσο μπήκε στο αρχείο.

Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη το 1946

Ο Κώστας Βιδάλης ήταν δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη” και μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και δολοφονήθηκε σε ηλικία 42 ετών κατά τη διάρκεια αποστολής του στη Θεσσαλία για να κάνει ρεπορτάζ σχετικά με τα εγκλήματα των παρακρατικών κατά των αριστερών στην περιοχή.

Πολλοί είχαν προσπαθήσει να τον σταματήσουν από το να πάει λόγω της επικίνδυνης φύσης του ρεπορτάζ, όμως εκείνος επέμεινε να πάει και αναχώρησε από την Αθήνα στις 11 Αυγούστου. Στις 13 Αυγούστου, ο “Ριζοσπάστης” επικοινώνησε για τελευταία φορά μαζί του. Ο Κώστας Βιδάλης τότε ενημέρωσε ότι θα επέστρεφε στις 16 του μήνα. “Μάζεψα φοβερό υλικό. Θα τα πούμε”, ‘ήταν, λένε, τα τελευταία λόγια του.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, συνεργοί του τοπικού αρχιληστή Σούρλα σταμάτησαν το τρένο, απήγαγαν τον δημοσιογράφο, τον βασάνισαν και τον σκότωσαν.

Η δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη το 1983

Ο δημοσιογράφος Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε στο γραφείο του στην εφημερίδα “Βραδυνή” τον Μάρτιο του 1983. Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες.

Μετά τη δολοφονία του, μια γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα και υποστήριξε ότι την ευθύνη για τη δολοφονία αναλαμβάνει η οργάνωση “Αντιστρατιωτική Πάλη”, που όμως δραστηριοποιούταν εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης. Η οργάνωση διέψευσε την ανάμειξή της στη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη.

Κάποιοι τότε υποστήριξαν ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε λόγω χρεών, ενώ άλλοι ότι δολοφονήθηκε έγινε από μέλος μυστικής υπηρεσίας με σκοπό να προκληθεί αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια το 2010

Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιολιας δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου του 2010 έξω από το σπίτι του, στην Ηλιούπολη. Ο δημοσιογράφος πυροβολήθηκε 13 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση “Σέχτα Επαναστατών”.

Έως σήμερα οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ τα ακριβή αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Η σοκαριστική δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021

Στην κορυφή της λίστας είναι η σοκαριστική δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου του 2021 έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Ο αστυνομικός συντάκτης επέστρεφε από την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” στο σπίτι του στην οδό Αννίνου, όταν λίγα μέτρα πριν φτάσει στην είσοδο, δυο άτομα που επέβαιναν σε σκούτερ άδειασαν στο σώμα του έξι σφαίρες.

Στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες, ενώ οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

Ας κλείσουμε αυτό το κείμενο με τα λόγια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: “Εάν δεν προστατεύουμε τους δημοσιογράφους, η ικανότητά μας να παραμένουμε ενήμεροι και να λαμβάνουμε αποφάσεις παρεμποδίζεται σοβαρά. Όταν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, χάνουμε μια σημαντική άμυνα ενάντια στην πανδημία παραπληροφόρησης που έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο”.

Ειδήσεις σήμερα:

Κοριτσάκι έξι ετών έπεσε από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας – Αγωνία για την υγεία της

Θύελλα αντιδράσεων και μηνύσεις για την ταινία “Καλάβρυτα 1943” – Η σκηνή με τον Ναζί που πυροδότησε την οργή των κατοίκων (vid)

Ήρθε το πρώτο unisex προφυλακτικό που βάζει τέλος στις… δικαιολογίες (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις