Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χώρα του οποίου φιλοξενεί πάνω από 3,6 εκατ. Σύριους πρόσφυγες, υποσχέθηκε να μην τους στείλει ποτέ με τη βία στη Συρία.

Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλος τους αδελφούς μας που εκδιώχθηκαν από τη Συρία από τον πόλεμο (…) Ποτέ δεν θα τους διώξουμε από αυτό το έδαφος“, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος καταγγέλλοντας τις δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης που ζητούν τακτικά να σταλούν οι Σύριοι στη χώρα τους.

Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε (τους Σύριους). Δεν θα τους στείλουμε στα χέρια των δολοφόνων” είπε αναφερόμενος στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, ενώπιον μιας διάσκεψης επιχειρηματιών.

Πολλά κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητούν τακτικά να σταλούν εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως αν ανέλθει στην εξουσία κατά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, όλοι οι Σύριοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία “μέσα σε δύο χρόνια“.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει “την επιστροφή ενός εκατομμυρίου” Σύριων σε εθελοντική βάση, χρηματοδοτώντας μαζί με ενώσεις και τη διεθνή βοήθεια κατοικίες και κατάλληλες δομές στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο θύλακα των αναρτών που διαφεύγει τον έλεγχο της Δαμασκού.

Από το 2016 και την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, περίπου 500.000 Σύροι επέστρεψαν σε αυτές τις “ζώνες ασφαλείας” που δημιουργήθηκαν από την Άγκυρα κατά μήκος των συνόρων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα πρώτα σπίτια από πέτρα, πολλές χιλιάδες, και οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν εγκαινιάστηκαν στις 3 Μαΐου στην περιοχή αυτή, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που διαβεβαίωσε πως 100.000 από αυτές τις κατοικίες θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Τουρκία φιλοξενεί συνολικά στο έδαφός της σχεδόν πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Σύριους και Αφγανούς, με βάση μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Εντάσεις έχουν σημειωθεί στη διάρκεια των χρόνων, κυρίως το καλοκαίρι του 2021, ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και νομισματική κρίση.

Αν και περιορισμένα, τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν φόβους σε οργανώσεις αρωγής ότι ο προσφυγικός πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει ένα διακύβευμα στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ ως μαμά; “Στη φόρα” home video από το προσωπικό αρχείο της

Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον που προκαλούν “πονοκέφαλο” για νέα έξαρση του κορονοϊού

Αστυνομικός χτυπούσε άγρια την κοπέλα του στη μέση του δρόμου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις