Για ακόμα μία ημέρα συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθούν να υφίστανται σκηνές χάους αφού χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί εκεί προσπαθώντας ν’ αποχωρήσουν με κάθε τρόπο ακόμα και με το να γαντζώνονται σε ρόδες αεροπλάνων.

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, διακρίνεται η απελπισία που διακατέχει τους Αφγανούς μητέρες πετούν τα παιδιά τους σε δυτικούς στρατιώτες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος του αεροδρομίου.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και το βίντεο, το οποίο δείχνει ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τον τοίχο σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες.

“Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, δέχονταν χτυπήματα από τους Ταλιμπάν. Φώναζαν «σώστε το μωρό μου» και μας πέταξαν τα μωρά, μερικά από τα οποία έπεσαν στο συρματόπλεγμα. Aυτό που συνέβη ήταν απαίσιο. Μέχρι το τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ένας άνδρας ανάμεσά μας που να μην έκλαιγε με αυτές τις καταστάσεις”, δήλωσε συγκλονισμένος μιλώντας στον Independent o ο αξιωματικός του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.

Οι τραγικές και σκληρές αυτές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε ένα από τα σημεία πρόσβασης προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου συρρέουν χιλιάδες Αφγανοί, στην προσπάθεια τους να βρουν βοήθεια στις ξένες δυνάμεις και ν’ αποχωρήσουν από τη χώρα.

Βρετανία: Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε ασυνόδευτα παιδιά

Ερωτώμενος μάλιστα σχετικά με αυτές τις εικόνες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε πως η  Βρετανία δεν μπορεί να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν. Ο Ουάλας σημείωσε ότι το παιδί το πέρασαν πάνω από τον τοίχο καθώς έβγαζαν την οικογένειά του από το πλήθος.

“Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ανήλικο μόνο του”, δήλωσε στο Sky News ο Ουάλας απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες αυτές. “Θα δείτε, καθώς βλέπετε τις εικόνες που νομίζω ότι δείχνετε τώρα, ότι πήραν το παιδί — κι αυτό επειδή θα έπαιρναν και την οικογένεια μαζί”.

“Η πρόκληση είναι να προσπαθήσει κανείς να περάσει από αυτό το πλήθος (…) βρίσκουμε άλλους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε αυτό, αλλά αυτό είναι που συμβαίνει”, πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της απελπισίας κάποιων Αφγανών που θέλουν να φύγουν.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’αυτούς τους στρατιώτες όπως έχετε δει και στις δικές σας εικόνες να αντιμετωπίσουν κάποιους απελπισμένους, απεγνωσμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να εγκαταλείψουν τη χώρα”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η Βρετανία αρχίζει να επενδύει σε κέντρα σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία των φακέλων των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, πρόσθεσε εξάλλου ο Ουάλας.

“Αρχίζουμε να επενδύουμε σε κόμβους σε τρίτες χώρες ήδη ώστε να μπορούμε να κάνουμε την επεξεργασία (των φακέλων) των ανθρώπων, αν φύγουν προς άλλες χώρες όπως αυτές στην περιοχή”, διευκρίνισε και σημείωσε ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο καιρό αυτό συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

“Θα παραμείνουμε για όσο καιρό οι δυνάμεις των ΗΠΑ διοικούν το αεροδρόμιο”, είπε. “Το αεροδρόμιο διοικείται τώρα από τις ΗΠΑ”.

Αναφερόμενος παράλληλα στη μοίρα του Αφγανιστάν έπειτα από έναν εικοσαετή πόλεμο με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ο Ουάλας σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θεωρείται τώρα αδύναμη από σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Ρωσία.

Χαοτική η επιστροφή των Ταλιμπάν

“Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι άβολα είναι ότι τώρα έχουμε μια παγκόσμια τάξη, στην οποία η αποφασιστικότητα γίνεται αντιληπτή από τους αντιπάλους μας ως αδύναμη, η αποφασιστικότητα της Δύσης”, υπογράμμισε μιλώντας στο BBC TV.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Ταλιμπάν επέστρεψαν τώρα στην εξουσία και οι ηγετικές δυνάμεις της Δύσης αγωνίζονται να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και τους Αφγανούς που εργάζονταν γι’αυτές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε όλοι να ανησυχούμε: αν η Δύση θεωρείται ότι δεν έχει αποφασιστικότητα και ότι σπάει, τότε οι αντίπαλοί μας όπως η Ρωσία θα το βρουν αυτό ενθαρρυντικό”, πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό LBC.

Η Βρετανία φοβάται ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν και το κενό που αφήνει η χαοτική απόσυρση των δυτικών θα επιτρέψει σε μαχητές από την Αλ Κάιντα να αποκτήσουν μια βάση στο Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Νέα αιματοχυσία στο Αφγανιστάν

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά).

“Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους”, είπε ο Σαλίμ. “Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι.”.

“Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν.”

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο.

Χθες, Τετάρτη, μαχητές Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν την αφγανική σημαία με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στην Τζαλαλαμπάντ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, δήλωσαν μάρτυρες και ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παρόμοιες σκηνές στην Ασανταμπάντ και σε μια άλλη ανατολική πόλη, τη Χοστ, την Τετάρτη με τους διαδηλωτές σε ορισμένα μέρη να καταστρέφουν τη λευκή ισλαμική σημαία των Ταλιμπάν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

“Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους”, έγραψε στο Twitter.

Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη πως βρίσκεται στο Αφγανιστάν και πως είναι ο “νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος” μετά τη φυγή του προέδρου Άσραφ Γάνι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις