Πόλεμος στην Ουκρανία: Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 17η ημέρα με το Κίεβο να βρίσκεται υπό ρωσικό “κλοιό” με τον στρατό του Πούτιν να έχει”κυκλώσει” την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο έχουν πάρει “φωτιά”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τη ρωσική επιθετικότητά και συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες.

“Πρέπει να σταματήσουμε την καταστολή εναντίον των πολιτών”, αναφέρει πως είπε στον κ. Μπένετ ο Ζελένσκι και συμπλήρωσε πως ζήτησε τη βοήθεια του Ισραηλινού προέδρου για την απελευθέρωση του δημάρχου Μελιτόπολης που σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμάζεται για την πιο μεγάλη μάχη το Κίεβο που σφυροκοπείται

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.πως μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, με αποτέλεσμά να έχει αρχίσει να διαχέεται μέσα στα δάση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου.

Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις“, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το Σάββατο καταγράφηκαν πλήγματα στην αεροπορική βάση στο Βασιλικίβ, στο Ιρπίν, στη Μπούκα, το Χοστομέλ. Οι ρωσικές επιδρομές επεκτάθηκαν επίσης προς τα βόρεια στο Μοσχούν, ενώ επιχειρείται και διείσδυση στο Μπρόβαρι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στο Κίεβο, Στεπ Βάεσεν στην ουκρανική πρωτεύουσα ακούγονται συνεχώς εκρήξεις και είναι έντονη η μυρωδιά της πυρίτιδας.

“Η οσμή είναι πολύ ισχυρή και τις τελευταίες ημέρες και ώρες έρχεται όλο και πιο κοντά. Ακούς πολύ περισσότερες βολές περιπολικού και βομβαρδισμούς. Κυρίως έρχεται από τα βορειοδυτικά και το Ιρπίν, όπου υπάρχουν σκληρές μάχες εδώ και μέρες”.

“Το Ιρπίν είναι βασική είσοδος στην πρωτεύουσα, οπότε αποτελεί στρατηγικής σημασίας για τον ουκρανικό στρατό και πόλεις γύρω από το Ιρπίν έχουν πέσει ήδη στα ρωσικά χεριά, οπότε το Ιρπίν αποτελεί το τελευταίο σημείο αντίστασης προτού οι Ρώσοι μπουν στο Κίεβο“, συμπλήρωσε με τους Ρώσους να είναι σε απόσταση περίπου 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

“Επίσης στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας μπορείς να δεις τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν. Μάλιστα το πρωί του Σαββάτου υπήρξε ισχυρός βομβαρδισμός. Οκτώ πύραυλοι έπληξαν μία βάση στα νότια, οπότε υπάρχει η αίσθηση ότι το Κίεβο έχει περικυκλωθεί. Δεν ξέρουμε πότε, κάνεις δεν ξέρει πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις“, κατέληξε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επιπλέον, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ η Μαριούπουλη εξακολουθεί να πολιορκείται με τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπει στα ανατολικά περίχωρα της πόλης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικός Ζελένσκι – “Οι Ρώσοι μπορούν να ισοπεδώσουν το Κίεβο”

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως η Ρωσία αν έχει στόχο να ισοπεδώσει την Ουκρανία μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή.

Μπορούν να μας ισοπεδώσουν, να τελειώσουν το Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, κάποια στιγμή ας το κάνουν“, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μάλιστα έκανε αναφορά στη “φιλία” του Ισραήλ και στάθηκε στις πρωτοβουλίες του Ναφτάλι Μπένετ και στην επικοινωνία που είχε και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Ζελένσκι στάθηκε και στην πιθανότητα μίας συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας πως το Ισραήλ καλύπτει τις ελάχιστες εγγυήσεις ασφαλείας για μία τέτοια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε ουσιαστικά στη Λευκορωσία. Σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσαμε αλλά σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στην Ιερουσαλήμ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζελένσκι εστιάζοντας στον ρόλο του Ισραήλ.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Βολονίμιρ Ζελένσκι κ. Μπένετ είχε θετική στάση για μία συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν ξέρει αν θα προτείνει κάτι τέτοιο. “Εκφράζω τη δική μας διάθεση”, συμπλήρωσε.

“Το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ρόλο και λόγω της ιστορίας του και λόγω των επαφών με τη Ρωσία. Έχει βιώσει τεράστια κύματα προσφύγων, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν επιρροή στη Γερμανία, στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως επηρεάζει πάνω από 100.000.000 ανθρώπους και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις”, είπε χαρακτηριστικά και εστίασε στον ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν οι Εβραίοι που κατοικούν στη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι θέλουν να οργανώσουν ψευδοδημοψήφισμα στη Χερσώνα

Οι Ρώσοι θέλουν να σκηνοθετήσουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας στη Χερσώνα, πόλη κοντά στην Κριμαία, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στις 3 Μαρτίου, όπως κατηγόρησαν το Σάββατο αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Μετά το σενάριο του 2014, οι Ρώσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανώσουν ένα ψεύτικο ‘δημοψήφισμα’ για μια ψεύτικη ‘λαϊκή δημοκρατία’ στη Χερσώνα“, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αναφερόταν στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Κριμαία το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θεωρείται παράνομη από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά λαϊκή υποστήριξη, αυτό θα είναι εξ ολοκλήρου σκηνοθετημένο”, προέβλεψε, ζητώντας να επιβληθούν “αυστηρές κυρώσεις” κατά της Ρωσίας, εάν αυτό συμβεί.

Επί του παρόντος, οι εισβολείς καλούν τους βουλευτές του περιφερειακού συμβουλίου για να τους προτείνουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια ‘ανεξάρτητη δημοκρατία'”, αναφέρει στο Telegram η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικου κοινοβουλίου Λιουντμίλα Ντενισόβα.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπει στα ανατολικά περίχωρα της Μαριούπολης που πολιορκείται εδώ και μέρες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επτά νεκροί άμαχοι στα περίχωρα του Κιέβου

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν επτά αμάχους, οι οποίοι εγκατέλειπαν το χωριό Περεμόχα.

Μετά την επίθεση, οι εισβολείς ανάγκασαν τους επιζώντες και τους υπόλοιπους να επιστρέψουν στην Περεμόχα και δεν τους επιτρέπουν να βγουν από το χωριό“, συμπληρώνει η ανακοίνωση των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Από την άλλη πλευρά σχεδόν 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των πολιτών που κατάφερε να βγει την προηγούμενη μέρα.

Η Βέρεστσουκ δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της ότι κανείς δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση αυτή. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκόπιμα παγίδευσαν ανθρώπους εκεί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: “Καταστροφική” η ανθρωπιστική κατάσταση λένε οι Ρώσοι κατηγορώντας τους Ουκρανούς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, και ότι είναι “καταστροφική” σε ορισμένες πόλεις, κατηγορώντας γι αυτό τους Ουκρανούς μαχητές, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

“Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζει να επιδεινώνεται γρήγορα και, σε ορισμένες πόλεις, έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις”, δήλωσε ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος στρατηγός, ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός, κατηγόρησε τους Ουκρανούς “εθνικιστές” ότι υπονομεύουν τις κατοικημένες περιοχές και καταστρέφουν βασικές υποδομές όπως οι δρόμοι και οι γέφυρες, στερώντας από τους αμάχους οδούς διαφυγής και αφήνοντάς τους χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, βασικό λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, όπου είναι παγιδευμένοι “εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και αλλοδαποί”, συνέχισε ο Μιζίντσοφ, κατηγορώντας τους Ουκρανούς “εθνικιστές” για αυτή την κατάσταση, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η Ουκρανία έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν σέβονται πάντα τις εκεχειρίες, ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φεύγουν μέσω των διαδρόμων διαφυγής.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν προηγουμένως τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους και στη συνέχεια προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Μόσχα, ισχυρισμούς που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες απέρριψαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που είχε “ρημάξει” καταστήματα στην Αττική – Πουλούσαν τα κλοπιμαία στην Αλβανία

Ο Πούτιν σκληραίνει τη στάση του στις κυρώσεις – Απαντάει στη Δύση με Πέπα το γουρουνάκι

Έγραψε ιστορία ο Ρονάλντο – Έγινε κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις