Σάλος έχει προκληθεί παγκοσμίως μετά την εγκατάλειψη της Ιταλίδας αθλήτριας, Άντζελα Καρίνι, απέναντι στην ίντερσεξ Αλγερινή αντίπαλό της, Ιμάν Κελίφ, σε αγώνα πυγμαχίας γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Ιταλίδα άντεξε μόλις 46 δευτερόλεπτα εντός ρινγκ, καθώς τα χτυπήματα που δέχτηκε από την αντίπαλό της ήταν σφοδρά. Στην πλατφόρμα “X” τρεντάρει το hashtag #IStandWithAngelaCarini, σε μία ένδειξη συμπαράστασης στην Ιταλίδα αθλήτρια, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι και εκείνες που θεωρούν άδικη την συμμετοχή ενός ίντερσεξ ατόμου στην Ολυμπιάδα.
Αρχικά, υπενθυμίζεται πως συμμετέχουν δύο ίντερσεξ άτομα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν.
Αμφότερες είχαν αποβληθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023, έχοντας αποτύχει να περάσουν το τεστ εγκυρότητας φύλου λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης. Εντούτοις, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε κανονικά στις δύο αθλήτριες να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με άλλες γυναίκες.
Όσον αφορά την Ιμάν Κελίφ, είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ από τη δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λιν-Γιου Τινγκ, αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση.
Όπως είχε ισχυριστεί η IBA, οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.
“Αποθέωση της woke ορθότητας”
Χρήστες των διαδικτυακών πλατφορμών, επιφανή πρόσωπα και πολιτικοί έσπευσαν να πάρουν θέση για τη συμμετοχή των δύο ίντερσεξ ατόμων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, κάνοντας λόγο για “κλοπή”, “παρωδία” και “αποθέωση της woke ορθότητας”. Χρησιμοποιώντας το hashtag #IstandWithAngelaCarini, οι περισσότεροι τονίζουν πως ήταν ένας άδικος αγώνας για την Ιταλίδα πυγμάχο.
Θέση πήρε η γνωστή συγγραφέας των βιβλίων “Χάρι Πότερ”, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τα σχόλια της οποίας την έφεραν σε κόντρα με μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ισχυριζόμενη πως αυτό που συνέβη “δεν είναι αθλητισμός”, αλλά πως πρόκειται για “άνδρες που απολαμβάνουν τη δύναμή τους πάνω σε γυναίκες”. Μάλιστα αφήνει το ερώτημα στους ακολούθους της στην πλατφόρμα “X” “είστε εντάξει με το δέρνει δημόσια ένας άντρας μια γυναίκα για διασκέδαση;”.
Could any picture sum up our new men’s rights movement better? The smirk of a male who’s knows he’s protected by a misogynist sporting establishment enjoying the distress of a woman he’s just punched in the head, and whose life’s ambition he’s just shattered. #Paris2024 pic.twitter.com/Q5SbKiksXQ
— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024
Σειρά πήρε και ο Ίλον Μασκ, ο οποίος σχολιάζει με ένα “Απολύτως” το tweet Αμερικανίδας κολυμβήτριας που έλεγε ότι οι “άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία σπορ”.
Absolutely https://t.co/twccUEOW9e
— Elon Musk (@elonmusk) August 1, 2024
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:
«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι.
«Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».
Η ΔΟΕ υπερασπίζεται την απόφασή της να αγωνιστούν οι δύο ίντερσεξ αθλήτριες πυγμαχίας
Μετά τον παγκόσμιο σάλο που προκλήθηκε, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίζεται μέσω ανακοίνωσης, την απόφασή της να αγωνιστούν οι δύο ίντερσεξ αθλήτριες πυγμαχίας. Παράλληλα, επικρίνει την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει, λέγοντας ότι ελήφθη πρακτικά χωρίς την έγκριση των διοικητικών οργάνων, ενώ εξηγεί επίσης ότι “έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες” και καταλήγει λέγοντας ότι “η σημερινή επιθετικότητα εναντίον των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία”.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ:
“Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις.
Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.
Αυτοί οι κανόνες εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά της Αφρικής του 2023 στο Ντακάρ (SEN) και των δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που διεξήχθησαν στο Μπούστο Αρσίζιο (ITA) και στην Μπανγκόκ (THA) το 2024, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ), η Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές και περιελάμβαναν πάνω από 2.000 προκριματικούς αγώνες.
Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην προετοιμασία των αθλητών και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή στην οποία τέθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023.
Έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.
Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει «να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου».
Η σημερινή επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια.
Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη με τη χρηστή διακυβέρνηση.
Οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αλλάζουν όσο διεξάγεται ο διαγωνισμός, και κάθε αλλαγή κανόνα πρέπει να ακολουθεί τις κατάλληλες διαδικασίες και να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.
Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ΔΟΕ εκφράζει τη θλίψη της για την κακοποίηση που δέχονται σήμερα οι δύο αθλήτριες.
Η αναγνώριση της IBA ανακλήθηκε από τη ΔΟΕ το 2023 μετά την αναστολή της το 2019. Η ανάκληση της αναγνώρισης επιβεβαιώθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).
Η ΔΟΕ έχει καταστήσει σαφές ότι χρειάζεται οι εθνικές ομοσπονδίες πυγμαχίας να καταλήξουν σε συναίνεση γύρω από μια νέα διεθνή ομοσπονδία προκειμένου η πυγμαχία να συμπεριληφθεί στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες“.
Τι λένε οι συναθλητές τους
Θέση πήραν και συναθλητές των ίντερσεξ πυγμάχων.
“Δεν συμφωνώ με το να επιτρέπεται [ενν. σε άνδρες] να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα. Μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο”, δήλωσε την Τετάρτη η Αυστραλή αρχηγός της ομάδας πυγμαχίας Κέιτλιν Πάρκετ.
“Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι πραγματικά τους επετράπη να φτάσουν τόσο μακριά, τι συμβαίνει;”, αναρωτήθηκε ο Ιρλανδός πρώην πυγμάχος Μπάρι ΜακΓκίγκαν ενώ ο βασικός συντάκτης αθλητικών στον Telegraph Όλιβερ Μπράουν σχολίασε ότι “κάποιος θα μπορούσε να σκοτωθεί”.
Ο γενικός όρος “διαφυλικός-ή-ό” (ή πιο απλά ίντερσεξ, intersex) χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα πλήθος παραλλαγών στα σωματικά χαρακτηριστικά φύλου ενός ατόμου όταν αυτά δεν εμπίπτουν στις αυστηρές ιατρικές νόρμες περί αρσενικού ή θηλυκού.
Ο όρος “ίντερσεξ”
Ο όρος “ίντερσεξ” δεν αφορά κάποια παθολογία, αλλά σημαίνει το φάσμα της ποικιλομορφίας των χαρακτηριστικών φύλου που εμφανίζεται φυσιολογικά μέσα στο ανθρώπινο είδος.
Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι χρωμοσωμικά, ορμονικά ή / και ανατομικά και μπορεί να εμφανίζονται σε διαφορετικούς βαθμούς.
Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά ανιχνεύονται αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ μερικές φορές αυτές οι παραλλαγές γίνονται εμφανείς μόνον σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής, συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Οι περισσότεροι ίντερσεξ άνθρωποι είναι υγιείς και μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό μπορεί υποφέρουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστούν. Μέχρι στιγμής, τόσο απλό- και “προκλητικό”.
Η διαφορά ίντερσεξ – τρανς
Η ταυτότητα φύλου (gender) είναι εσωτερική αντίληψη της ταυτότητας ενός ατόμου, ως αρσενικό, θηλυκό, μη-δυαδικό άτομο (non-binary) και πολλές άλλες έμφυλες ταυτότητες, για τις οποίες αποκτάμε όλο και περισσότερη επίγνωση.
Η σεξουαλικότητα ( Sexuality ή ερωτικός προσανατολισμός) αφορά το για ποια άτομα νιώθουμε έλξη.
Ο όρος φύλο (sex, γένος) αναφέρεται στη βιολογία μας, στο σώμα με το οποίο γεννηθήκαμε, και αυτό ακριβώς αφορά ο όρος ίντερσεξ.
Έτσι, το να είναι ένα άτομο ίντερσεξ είναι διαφορετικό και ανεξάρτητο από την ταυτότητα φύλου ή την σεξουαλικότητα κάποιου, αλλά σχετίζεται με την σωματικότητά του (δηλαδή με την ανατομία ή τη βιολογία του).
Εκατό χρόνια θρύλος: Το βίντεο με τη θρυλική ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα(Vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"