ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το επόμενα δυο χρόνια, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας πως θα εξαντλήσει την τετραετία.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέοι, για τους οποίους εξαγγέλθηκαν προνόμια και  φοροελαφρύνσεις που εντάσσονται σε ένα “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νεολαία”. Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην ανοδική πορεία της οικονομίας και αύξησε τον αναπτυξιακό στόχο από το 3,6% στο 5,9% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν και παραμένει η διαχείριση της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας εντούτοις πως όσο διαθέτουμε το “όπλο” των εμβολιασμών, “η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν”.

Ο πρωθυπουργός συνόψισε τον κυβερνητικό σχεδιασμό με τέσσερις λέξεις: “Το είπαμε και το κάναμε, η Ελλάδα αλλάζει”. Διευκρινιστικές ερωτήσεις έγιναν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβη στην περαιτέρω εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΘ 2021

ΔΕΘ: Στο επίκεντρο οι νέοι – Αναλυτικά το πλαίσιο ελαφρύνσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ένα “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Νεολαία”, το οποίο έχει τέσσερις κατευθύνσεις: Ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και διεύρυνση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα στα lockdowns. Βιώνετε την κλιματική κρίση”, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνει η νέα γενιά.

Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες.

Πρώτη πρωτοβουλία από μέρος μας το πρώτο ένσημο”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Νεολαία” περιλαμβάνει:

1️⃣ “Πρώτο ένσημο” / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη).

“Νέοι ως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν”,εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε ότι από το 2022 “οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000, ενώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των ΙΕΚ”.

2️⃣ Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας).

3️⃣ Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.

4️⃣ Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.

5️⃣ 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

6️⃣ Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.

7️⃣ Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.

Είστε ικανοποιημένοι με τα 7 νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ για τη νεολαία; Ψηφίστε στο νέο μας debate και πείτε μας την γνώμη σας!

Ειδήσεις σήμερα

Αυτοί είναι οι δύο βαριά οπλισμένοι ληστές της τράπεζας – Φωτογραφικά ντοκουμέντα

Τελικά τι είναι το κοτόπουλο-μπλοκ – Η Αθηνά του Bachelor εξηγεί

Η αδιανόητη κομπίνα στη Μύκονο – Ναρκωτικά μέσω social media και εφαρμογών για γνωριμίες

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις