Ο Νίκος Γιούτσος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 81 ετών την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, ήταν μια μυθική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας εξαιρετικός αθλητής μπροστά από την εποχή του που κατάφερε να γίνει το αγαπημένο παιδί της κερκίδας του σταδίου Καραϊσκάκη. Ήταν τόσο αγαπητός, που γεννήθηκε και το σύνθημα “Έμπαινε Γιούτσο” το οποίο γνωρίζουν ακόμη και παιδιά της σημερινής εποχής. 

Διαβάστε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ζωή του:

Ο εμφύλιος στην Ελλάδα και ο ξεριζωμός από την Καστορία

Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1942 στην Καστοριά, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, στην οποία μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος. Ο πατέρας του λεγόταν Λεωνίδας, η μητέρα του Μαρία, ενώ είχε και δυο αδελφές μεγαλύτερες σε ηλικία. Με την συγκατάθεση των γονέων, τα παιδιά της Καστοριάς μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα προς την Γιουγκοσλαβία, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η μετακίνηση έγινε με τα πόδια και ο Νίκος Γιούτσος ήταν τότε μόλις 6 ετών. Μόνο από το χωριό του, το Μακροχώρι Καστοριάς μεταφέρθηκαν 30 παιδιά -συνολικά ήταν χιλιάδες τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τη χώρα για να γλιτώσουν τα δεινά του εμφυλίου. 

Τα παιδικά χρόνια στην Ουγγαρία

Από την Γιουγκοσλαβία βρέθηκε στην Ουγγαρία, όπου πέρασε τα παιδιά του χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί πήγε σχολείο, έμαθε γράμματα και μυήθηκε στον αθλητισμό. Η Ουγγαρία σε εκείνα τα χρόνια ήταν μια παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, “το 4-2-4 το επινόησαν οι Ούγγροι, άσχετα αν μετά το οικειοποιήθηκαν οι Βραζιλιάνοι”. Στην Ουγγαρία έπαιξε πολλή μπάλα ως παιδί και στη συνέχεια αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα των κολεγίων της χώρας. Στην Ουγγαρία, σχηματίστηκε, μάλιστα, και μια ελληνική ομάδα που λεγόταν “Όλυμπος” και που απαρτιζόταν από τα ξεριζωμένα ελληνόπουλα. Η ομάδα “Όλυμπος” κατάφερε να αγωνιστεί στην τρίτη εθνική κατηγορία του ουγγρικού ποδοσφαίρου και εκεί ανίχνευσαν σκάουτερ και ατζέντηδες μεγαλύτερων ομάδων το αστείρευτο ταλέντο του Νίκου Γιούτσου. Αν και τον είχαν προσεγγίσει μεγαλύτερες ομάδες, εκείνος επέλεξε την Τσέπελ, από την οποία αποκτήθηκε το 1960. “Φοβόμουν να πάω σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως οι Φερεντσβάρος, Ούιπεστ, Χόνβεντ κα, λόγω της ελληνικής μου καταγωγής. Ήμασταν πιο θερμοί εμείς οι Έλληνες, Με ήθελε μέχρι και ο προπονητής της Εθνικής Ουγγαρίας”, είχε πει ο ίδιος.

Ο Νίκος Γιούτσος αγωνίστηκε στο ουγγρικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Τσέπελ μέχρι και το 1964. Συνολικά είχε 36 συμμετοχές και σημείωσε 11 γκολ.

Από την Τσέπελ στον Ολυμπιακό και η… γκρίνια

Το 1964 ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία και η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλαν στη μεταγραφή του Γιούτσου από την Τσέπελ στον Ολυμπιακό. Η μεταγραφή έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Φως” και οι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι ανυπομονούσαν να δουν τον “ασταμάτητο” Γιούτσο να αγωνίζεται στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο ίδιος είχε περιγράψει την εμπειρία της μετάβασης από το ουγγρικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως δυσάρεστη. “Στην Ουγγαρία είχαν πολύ ψηλά το ποδόσφαιρο. Ήρθα στην Ελλάδα και δεν είχαμε κανονικές μπάλες, είχαμε ακόμα αυτές με το κορδόνι, ούτε παπούτσια με τάπες είχαμε, ενώ παίζαμε με μάλλινες κάλτσες ακόμα και το καλοκαίρι”, είχε περιγράψει ο ίδιος.

Νίκος Γιούτσος

Την ίδια περίοδο που τον “κυνηγούσε” ο Ολυμπιακός, τον είχε προσεγγίσει και η Μπάγερν Μονάχου. Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε την Ελλάδα και τον Πειραιά για να συναντήσει ξανά τη μητέρα του, την οποία είχε να δει από ηλικία 6 ετών. Ήταν περισσότερο συναισθηματικός ο λόγος, παρά αθλητικός. 

Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε για 10 χρόνια, μέχρι το 1974, σημειώνοντας συνολικά 100 γκολ. Από το 1965 μέχρι και το 1967 είχε προπονητή τον “θρυλικό” Μάρκο Μπούκοβι, ο οποίος έχτισε μια από τις καλύτερες ομάδες του Ολυμπιακού και τον οδήγησε ξανά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, μετά από μια εξαετία. Αγανιάν, Γκαϊτατζής, Φρονιμίδης, Ζαντέρογλου, Πολυχρονίου, Πασλίδης, Βασιλείου, Σιδέρης και Λάντος ήταν κάποιοι από τους εξαιρετικούς συμπαίκτες του Νίκου Γιούτσου εκείνη την εποχή που άφησαν το δικό τους στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό. Στην δεκαετία που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, ο Νίκος Γιούτσος με τα “χρυσά” του γκολ συνέβαλε στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων και τεσσάρων κυπέλλων Ελλάδας. 

Το σύνθημα “Έμπαινε Γιούτσο”

Η δεινότητα του να σκοράρει και να προσφέρει ικανοποίηση στις κερκίδες του σταδίου Καραϊσκάκη, γέννησε και το “θρυλικό” σλόγκαν “Έμπαινε Γιούτσο”. Ήταν το σύνθημα που γεννήθηκε μόλις στο ντεμπούτο του με τα “ερυθρόλευκα” κόντρα στον “αιώνιο αντίπαλο” Παναθηναϊκό και έκτοτε για 10 χρόνια ακουγόταν συνεχώς στις κερκίδες του φαληρικού σταδίου. 

Στον Εθνικό Πειραιώς και η απόσυρση

Ο Νίκος Γιούτσος αγωνίστηκε για δύο χρόνια και με τη φανέλα του Εθνικού Πειραιώς. Είχε προηγηθεί η μη επιλογή του από τον τότε προπονητή Λάκη Πετρόπουλο για την αποστολή προετοιμασίας στην Γερμανία και πήρε την δύσκολη απόφαση να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Στον Εθνικό είχε 43 συμμετοχές, σημείωσε 2 γκολ και έκλεισε έτσι μια σπουδαία καριέρα ως στράικερ. 

Ο Νίκος Γιούτσος είχε αγωνιστεί και με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας σε συνολικά 15 παιχνίδια και είχε σημειώσει 6 γκολ, την περίοδο 1965-1970.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με πυροβολισμούς στο κονβόι που μετέφερε τον Αμπάς – Τραυματίστηκε ο σωματοφύλακάς του (vid)

Ποινική δίωξη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή σε βάρους του 30χρονου γυμναστή δημοτικού σχολείου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις