Ο Γιάννης Πάριος είναι Έλληνας τραγουδιστής που έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 600 τραγούδια και θεωρείται ως ένας εκ των σπουδαιότερων της γενιάς του. Επιπλέον, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές νησιώτικων τραγουδιών, αλλά οι φωνητικές του ικανότητες του έχουν επιτρέψει να ερμηνεύσει και πολλές μπαλάντες και λαϊκές επιτυχίες. Έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους συνθέτες της χώρας μας, όπως και με άλλους καταξιωμένους τραγουδιστές.
Διαβάστε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον σπουδαίο ερμηνευτή:
Τα πρώτα χρόνια: Από την Πάρο στην Αθήνα και στη σχολή του Κλάββα
Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1946 (76 ετών) στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Άγιος Φανούριος» στην Πάρο και το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Βαρθακούρης. Είναι ο μικρότερος γιος της Μαρουσώς και του Χαράλαμπου Βαρθακούρη και από μικρός μαγευόταν από τους ήχους των νησιώτικων τραγουδιών που άκουγε στα πανηγύρια. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο, μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, το οποίο δεν ήταν άλλο από το τραγούδι. Για να το πραγματοποιήσει, όμως, έπρεπε παράλληλα να ικανοποιήσει και τους γονείς του και έτσι κατάφερε να περάσει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Για να επιβιώσει στην πρωτεύουσα, έπιασε αμέσως δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου «Σαρωνίς» στην παραλιακή, απέναντι από το θρυλικό νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα», στο οποίο κατά την δεκαετία του 1960 τραγούδησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Εκείνη την περίοδο, στο νυχτερινό κέντρο τραγουδούσαν οι Γιάννης Βογιατζής και Τζένη Βάνου. Μαέστρος ήταν ο Κώστας Κλάββας, ο οποίος διέμενε στο ξενοδοχείο «Σαρωνίς». Εκεί γνώρισε τον νεαρό τότε Γιάννη Πάριο και τον επόμενο χειμώνα του πρότεινε να ξεκινήσει μαθήματα μουσικής στη Σύγχρονη Σχολή Μουσικής, στην οποία ήταν συνιδρυτής (και που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε υπό τη διεύθυνσή του στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών).
Στη Σύγχρονη Σχολή Μουσικής, ο Γιάννης Πάριος γνώρισε τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, μαέστρο και μετρ του σαξοφώνου, Γιώργο Κατσαρό. Ο τελευταίος διέκρινε αμέσως το σπάνιο ταλέντο του νεαρού τότε αγοριού από την Πάρο και τον κάλεσε στο σπίτι του στην Εδέμ του Παλαιού Φαλήρου. Στο σπίτι του Κατασαρού, ο Γιάννης Πάριος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον εξαίσιο στιχουργό Πυθαγόρα Παπασταματίου και τον εξίσου σπουδαίο συνθέτη, Απόστολο Καλδάρα. Αυτές οι γνωριμίες στάθηκαν κομβικές στην μετέπειτα σπουδαία καριέρα που κατάφερε να κτίσει ο Γιάννης Πάριος, αφού το όνομα του είχε ήδη αρχίσει να συζητιέται στους μουσικούς κύκλους της εποχής.
Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία και λίγο πριν το 1970, το όνειρό του άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Αρχικά στην μπουάτ «Κατακόμβη» στην Πλάκα, στη συνέχεια στα «Ταβάνια», μέχρι που έφτασε να τραγουδά στη θρυλική «Νεράιδα» που μέχρι πρότινος θεωρούσε άπιαστο όνειρο. Καθόλη τη δεκαετία του 1970 ο Γιάννης Πάριος έχτιζε ένα όνομα που έμελλε να γίνει θρύλος.
Από το 1970 μέχρι το 1979 κυκλοφορεί 9 δίσκους, με τραγούδια των Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Πυθαγόρα, Ζαφειρίου και άλλων σημαντικών στιχουργών και συνθετών.

Τα νησιώτικα και οι μπαλάντες
Ο Γιάννης Πάριος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την γενέτειρά του, Πάρο, κάτι που μαρτυρά εξάλλου και η επιλογή του καλλιτεχνικού ονόματός του. Όπως επίσης δεν ξέχασε ποτέ πως αφορμή για να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, ήταν τα νησιώτικα ακούσματά του στα πανηγύρια του νησιού του.
Έτσι, υποσχέθηκε στον πατέρα του λίγο πριν πεθάνει πως θα τραγουδήσει τα τραγούδια της «κούνιας» του. Και το έκανε πράξη.
Το 1982, λοιπόν, κυκλοφορεί τον δίσκο «Τα νησιώτικα», έναν δίσκο στον οποίο ο Γιάννης Πάριος πίστευε πολύ, αλλά ο παραγωγός του, Μάκης Μάτσας, είχε τις αμφιβολίες του. Ο μύθος λέει πως οι δυο τους έβαλαν και στοίχημα, το οποίο απέδειξε η ιστορία πως το κέρδισε ο Γιάννης Πάριος.
Ο δίσκος πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα την πρώτη κόλας εβδομάδα και μαζί με το άλμπουμ «Τα νησιώτικα 2» που κυκλοφόρησε το 1992 συγκαταλέγονται στα πιο επιτυχημένα εμπορικά στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.
Μέχρι την αυγή του 1990, ο Γιάννης Πάριος έχει καταφέρει να κτίσει ένα τεράστιο όνομα όχι μόνο στα νησιώτικα, αλλά και στις ερωτικές μπαλάντες και άλλα λαϊκά τραγούδια και να γεμίζει όλα τα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζεται.
Συνολικά, μέχρι και σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 50 δίσκους και έχει ερμηνεύσει πάνω από 600 τραγούδια. Μεταξύ άλλων, του αποδόθηκε και ο τίτλος του «πιο ερωτικού» Έλληνα τραγουδιστή.

Μια σημαντική προσωπική στιγμή στην καριέρα του, ήρθε το 1995 όταν συνευρέθηκε δισκογραφικά για πρώτη φορά με τον γιο του και επίσης ταλαντούχο τραγουδιστή, Χάρη Βαρθακούρη.
Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της γενιάς τους, όπως Μίκης Θεοδωράκης, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Στέλλα Κονιτοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Λίτσα Διαμάντη κ.α., ενώ έχει γράψει επίσης στίχους και μουσική για άλλους συναδέλφους του.

Η περιουσία του Γιάννη Πάριου
Ο Γιάννης Πάριος όταν έφτασε στην Αθήνα είχε πάνω του μονάχα ένα δίφραγκο, αλλά με σκληρή δουλειά και θέληση κατάφερε όχι μόνο να κτίσει ένα θρυλικό όνομα στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και να αυξήσει τις αποδοχές του. Σύμφωνα με αναφορές, στην «χρυσή εποχή» της αθηναϊκής νύχτας, ο Γιάννης Πάριος είχε φτάσει να παίρνει 2 εκατομμύρια δραχμές ανά εμφάνισή του.
Πάντως, είναι γνωστό πως ο σπουδαίος καλλιτέχνης έχει κάνει πολλές δωρεές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, με τελευταία τη δωρεά δύο κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Προσωπική ζωή
Ο Γιάννης Πάριος έχει κάνει δυο γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Ντίνα Μαρκοπούλου από το 1972 έως το 1982 και απέκτησαν μαζί δύο γιους – Τον Χάρη και τον Θανάση Βαρθακούρη.

Ο δεύτερος γάμος ήταν με την ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη από το 1986 έως το 1998, με την οποία απέκτησε άλλους δύο γιους – τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Νικόλα Βαρθακούρη, ευρύτερα γνωστό με το καλλιτεχνικό του όνομα, Good Job Nicky.
Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης κάνει την τηλεοπτική ανασκόπηση του 2022 αποκλειστικά στο DEBATER
Αγωνία για τον Νίκο Ξανθόπουλο – Στη ΜΕΘ νοσοκομείου εδώ και ένα μήνα (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"