Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο διαβόητος χρηματιστής της Wall Street και ¨εγκέφαλος¨ της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης “σχήματος Ponzi”, ο Μπέρνι Μέιντοφ.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μέιντοφ πέθανε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής στη Βόρειας Καρολίνας, πιθανών από φυσικά αίτια.
Ποιος ήταν ο Μπέρναρντ Μέιντοφ
Ο Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μέιντοφ, γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ιδρύει την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Μέιντοφ σκαρφίζεται μια εξαιρετική ιδέα : να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.
Τι είναι η πυραμίδα “τύπου Ponzi”
Επισημαίνεται πως στις πυραμίδες τύπου “Ponzi” υπάρχει μία επιχειρηματική ιδέα και ένας ¨εγκέφαλος”, ο οποίος αναλαμβάνει μόνος του τη στρατολόγηση των υποψηφίων επενδυτών, υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις. Το όνομα της πυραμίδας προέρχεται από τον Charles Ponzi, έναν Αμερικανό ιταλικής καταγωγής, ο οποίος το 1919 έπεισε επενδυτές να του δώσουν ό,τι ποσό ήθελαν και αυτός θα τους επέστρεφε απόδοση 50% κάθε 90 ημέρες. Εγινε πολύ δημοφιλής καθώς ανταποκρινόταν περίπου για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις του. Τον Αύγουστο του 1920 το «σχήμα» κατέρρευσε. Μέχρι τότε είχε καταφέρει να παίρνει περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα από επενδυτές.
Το πότε άρχισε να χτίζει την παράνομη “πυραμίδα” του ο Μέιντοφ, παραμένει άγνωστο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70. Και όλοι αναρωτιούνται πώς οι ελεγκτές του αμερικανικού Δημοσίου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα τόσα χρόνια.
Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μέιντοφ είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–”βιτρίνα” που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη.
Με απλά λόγια, ο Μέιντοφ έβρισκε νέους πελάτες-θύματα και τα χρήματα που «επένδυαν» τα έδινε στους παλιούς πελάτες, ως απόδοση κεφαλαίων. Και η “πυραμίδα” του, όλο και μεγάλωνε.
Ο Μέιντοφ κατέβαλε σε παλαιότερους πελάτες του κεφάλαια προερχόμενα από τους καινούργιους και τα παρουσίαζε ως αποδόσεις. Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια.
Tον Μάρτιο του 2009 είχε δηλώσει ένοχος, λέγοντας ότι “λυπάται βαθιά και ντρέπεται”. Μετά από αρκετούς μήνες, όππου βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, οδηγήθηκε στη φυλακή με χειροπέδες και χειροκροτήματα από εξαγριωμένους επενδυτές στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Την περασμένη χρονιά, οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν αίτημα για αποφυλάκιση του, αναφέροντας ότι υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες παθήσεις, ωστόσο το αίτημά τους είχε απορριφθεί.
Η ζωή του Μπέρναρντ Μέιντοφ έγινε ταινία στον κινηματογράφο to 2014, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"