Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, τα φυτά χρειάζονται την προστασία τους από το χιόνι και την παγωνιά προκειμένου να επιβιώσουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Ο δυνατός αέρας, το χιόνι και ο παγετός παραμονεύουν και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν είναι ανυπολόγιστες.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τα προφυλάξουμε από το κρύο και να τα βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στις κακές καιρικές συνθήκες.
Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους για να προστατέψουμε τα φυτά μας:
1. Καλύπτουμε τα φυτά με δίχτυα και ειδικά υφάσματα
Σε εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα πωλούνται ειδικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα, για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από το κρύο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου μας χρειάζεται αφού πάρουμε το ύφασμα να τα σκεπάσουμε με προσοχή προκειμένου να μη σπάσουν φύλλα ή μπουμπούκια και να μην το δέσουμε πολύ σφιχτά για να αερίζεται το φυτό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί κιτρίνισμα των φύλλων.
2. Μεταφέρουμε τα φυτά σε άλλα σημεία
Καλό θα ήταν να κάνουμε έναν έλεγχο στο μπαλκόνι μας και να αλλάξουμε τη θέση των φυτών μας. Προτιμούμε σημεία με νότιο προσανατολισμό και όχι βόρειο για να τα προφυλάξουμε από το κρύο.
Παράλληλα υπάρχουν και μερικά πιο ευαίσθητα φυτά όπως πχ η γαρδένια ή οι κάκτοι, που η μεταφορά τους σε ζεστό χώρο είναι αναγκαία.
Έτσι μπορούμε εάν λίγες μέρες γνωρίζουμε ότι θα ρίξει χιόνι ή θα υπάρχει έντονη παγωνιά, να τα μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας.
3. Δεν χρησιμοποιούμε λίπασμα ενόψει συνθηκών κακοκαιρίας τον Χειμώνα
Εάν ο γεωπόνος μας δεν μας έχει δώσει κάποια ειδική οδηγία, ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε να ενισχύουμε τα φυτά μας με λιπάσματα κατά την διάρκεια έντονης κακοκαιρίας τον Χειμώνα.
Παράλληλα πρέπει να μην κλαδεύουμε πολύ τα φυτά μας πριν τον αναμενόμενο παγετό, προκειμένου να μην τα ενθαρρύνουμε να βγάλουν νέα μπουμπούκια και κλαδάκια.
Τα νέα κλαδιά και μπουμπούκια εφόσον είναι πιο ευαίσθητα θα καταστραφούν λόγω των κακών συνθηκών.
4. Τοποθετούμε κοπριά στα φυτά μας
Η κοπριά έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει το χώμα, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο για τις πολύ κρύες ημέρες του χρόνου.
Λίγο πριν ξεκινήσει η κακοκαιρία τοποθετούμε κοπριά στις ρίζες για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ριζικού συστήματος.
5. Ψεκάζουμε με ειδικά σκευάσματα για την προστασία από το κρύο
Υπάρχουν πολλά ειδικά υγρά σκευάσματα, τα οποία συμβάλουν στην τόνωση των φυτών. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το λίπασμα με φύκια το οποίο είναι πλούσιο σε φυσικές ορμόνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η σφοδρή κακοκαιρία και σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πρέπει να παίρνουμε πάντα την συμβουλή του γεωπόνου μας και μαζί να βρίσκουμε την κατάλληλη λύση.
Η Τούνη αποκάλυψε πότε θα φέρει στον κόσμο το παιδί της – Θα κάνει γιορτές με τον γιό της;
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"