Η Τουρκία δείχνει πλέον με έκδηλο τρόπο τον εκνευρισμό της για τη θέση που παίρνει η Ευρώπη ως προς τα ελληνοτουρκικά και αντιδρά με οργισμένο τρόπο στο ράπισμα της Κομισιόν για το ψευδοκράτος στην Κύπρο.
Την Παρασκευή, στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, ώστε να νομιμοποιηθεί έμμεσα το ψευδοκράτος στην Κύπρο.
Ωστόσο, πέρα από την αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου, βγήκε μπροστά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία για το ψευδοκράτος σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών“.
Η αντίδραση της Άγκυρας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ και του ανταποκριτή του, Χρήστου Κωστίδη, το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επιτίθεται σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας για “υποκρισία” της Κομισιόν.
“Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.
Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.
Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.
Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως αποκαλούν την Κύπρο) και της Ελλάδας.
Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963. Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ». Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες“.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"