Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν το βράδυ της Δευτέρας, με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να είναι στο επίκεντρο.
Η ανησυχία στις τάξεις των υπουργών Οικονομικών είναι έκδηλη, καθώς το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο και τα “σύννεφα” στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και καιρό.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, που πριν τη συνεδρίαση υπογράμμισε πως το θέμα του πληθωρισμού ανησυχεί ιδιαίτερα το Παρίσι. “Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η επαναφορά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλός συντονισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Χρειάζεται επίσης τέλειος συντονισμός μεταξύ των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών“.
Σχετικά με το θέμα αυτό, στάθηκε στην αντιμετώπιση που έχουν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες της Ευρώπης.
“Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η δυνατότητα της Ευρώπης να παραμείνει στην τεχνολογική και βιομηχανική κούρσα για τον 21ο αιώνα, μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Η πίεση που μας ασκείται είναι διττή. Από τη μία πλευρά, οι επιδοτήσεις που μπορεί να παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ιδιωτικές εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος. Και από την άλλη, το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβές από ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτή η διπλή πίεση θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία“.
Αισιοδοξία από την Ελλάδα
Παρά τον απαισιόδοξο τόνο του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
“Συζητάμε σήμερα στο Eurogroup για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και για κάποιες πρώτες σημαντικές προτάσεις για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Ως προς το πρώτο, οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι δυσμενέστερες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Φαίνεται οι οικονομίες της Ευρώπης να έχουν χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ακόμα και ύφεση, μέσα στο 2023 και υψηλό, επίμονο πληθωρισμό. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεικνύοντας πολύ υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, απ’ ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα πρέπει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Παράλληλα, όμως θα πρέπει να διέπεται από ευελιξία ως προς τον οικονομικό κύκλο, από ρεαλισμό, ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, από ιδιαίτερες πρόνοιες για δαπάνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ευρώπης και από ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης, με την επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης“.
Νέα γκάφα Μπάιντεν – Παραπάτησε πάνω στη σκηνή σε προεκλογική του ομιλία – “Πάτησα κάτι;” (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"