Τα τρεντ του TikTok έχουν ξεφύγει και πλέον ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών που ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις.
Μια νέα πρόκληση “τρεντάρει” αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα και η επικινδυνότητα της προβληματίζει. Χρήστες κλείνουν τα χείλη τους με ταινία ώστε να σταματήσουν να αναπνέουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή τη νέα τάση.
@isabelle.lux #duet with @oliviasweettt #mouthbreathing when I started taping my mouth shut my sleep improved by so much and soon followed my skin, mood, digestion etc! #mouthtaping #mouthtape #beautytok #sleepingbeauty ♬ original sound – Olivia Sweet
Το hashtag #mouthtaping έχει γίνει viral, αφού έχει 24 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα. Τα βίντεο με αυτό το tag απεικονίζουν χρήστες να κλείνουν τα χείλη της με ταινία για όλη τη νύχτα, με σκοπό να προωθήσουν τη ρινική αναπνοή στον ύπνο.
@isabelle.lux Mouth Tape Benefits #mouthtape #mouthtaping #antiaging ♬ original sound – Isabelle Lux ⚡️ Skincare
Σε βίντεο μιας χρήστη του TikTok παρουσιάζει αυτή την τάση ως sleep hack και ισχυρίζεται ότι την βοήθησε να κοιμάται καλύτερα, καθώς, όπως υποστηρίζει, η αναπνοή από τη μύτη προλαμβάνει προβλήματα κακής αναπνοής και παθήσεων των ούλων. Κάτι αντίστοιχο είχε μοιραστεί σε βίντεο και ο προπονητή υγείας Cory Rodriguez και είχε συγκεντρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές.
@el_johnstone I wish I’d watched more taping videos before I tried this #mouthtaping #mouthbreathing #mouthtapingforsleep #sleeptricks ♬ original sound – Ella Johnstone
Οι ειδικοί προειδοποιούν
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το “mouth taping” έχει ελάχιστα οφέλη, βάση επιστημονικών ερευνών, και προσπαθούν να απορρίψουν τους ισχυρισμούς των χρηστών του TikTok, που προωθούν αυτή την επικίνδυνη τεχνική.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι παρενέργειες του “mouth taping” περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή και γύρω από τα χείλη και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή ύπνου λόγο δυσκολίας αναπνοής από τη μύτη.
“Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει καταδείξει μόνο ένα όφελος: τη μείωση του ροχαλητού και της κούρασης σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου“.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα ύπνου Dr. Raj Dasgupta και James Wilson, οι άνθρωποι με άπνοια ύπνου, όπου όσοι πάσχουν από αυτή έχουν συχνά διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας τους με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"