Στις 26 Οκτωβρίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία και γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα ο Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους αγίους σε όλη τη χώρα.
Πλήθος παραδόσεων και εορτασμών γινόντουσαν και πραγματοποιούνται ακόμα στη μνήμη του που συνοδεύονται από γεύσεις που μέχρι σήμερα τρώμε παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.
Τα παλαιότερα χρόνια, οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου κρατούσαν όλο τον μήνα Οκτώβριο και είχαν το όνομα Δημητρόμηνα. Ποια είναι τα πιο γνωστά έθιμα και παραδόσεις που τηρούνταν τα παλιά χρόνια και ποια γίνονται μέχρι σήμερα;
-Στα χωριά φαντάζονταν πως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος είναι δίδυμα αδέρφια. Ο Άγιος Γεώργιος φέρνει το καλοκαίρι και ο Άγιος Δημήτριος από την άλλη το χειμώνα και το κρύο. Τη νύχτα πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου υπήρχε η πεποίθηση πως ο ουρανός ανοίγει, ο άγιος τινάζει τα άσπρα του γένια και από εκεί πέφτει το πρώτο χιόνι.
-Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου γινόντουσαν προβλέψεις σχετικά με τη γονιμότητα της γης και για τους χρησμούς αυτούς είχε σημασία σε ποια φάση είναι το φεγγάρι. Αν ήταν στη χάση του οι πιστοί ανησυχούσαν πως η σοδειά δεν θα είναι καλή, ενώ αν είχε πανσέληνο φαντάζονταν τις κερήθρες γεμάτες μέλι.
-Ακόμη, τον Οκτώβριο οι νοικοκυρές σε όλα τα σπιτικά έκαναν προσπάθειες να απαλλαγούν από τα ποντίκια. Μέσα από προσευχές στον Άγιο παρακαλούσαν να προστατεύσει τα κελάρια όπου είχαν τα τρόφιμα τους και τα ρούχα τους. Οι γυναίκες γέμιζαν με λάσπη όλες τις γωνίες στο σπίτι, το τζάκι και το κατώφλι σε κάθε πόρτα. Οι προλήψεις αυτήν την ημέρα δεν ήταν λίγες και στις 27 Οκτωβρίου απαγορεύονταν να αγγίζουν μαλλί, να χτενίζονται και να πιάνουν μυτερά αντικείμενα.
-Τέλος, η γιορτή του Αγίου Δημητρίου είχε και την κοινωνική της πλευρά και την ημέρα αυτή οι εργάτες κανόνιζαν σε ποιο κτήμα θα δουλέψουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο θα έπρεπε να μείνουν μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου δηλαδή. Αυτές οι συμφωνίες ήταν αυστηρές και οι εργάτες δεν δικαιούνταν να φύγουν από τη δουλειά που είχαν κλείσει ακόμα και αν δεν ήταν ευχαριστημένοι. Στο τέλος κάθε σεζόν οι εργαζόμενοι γιόρταζαν την ελευθερία και τα κέρδη τους με τη διοργάνωση γλεντιών και τραγουδιών.
-Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου μέχρι σήμερα γιορτάζεται με λαμπρό τρόπο. Αυτήν την ημέρα μάλιστα οι άνθρωποι οργανώνουν συγκεντρώσεις όπου πίνουν, τρώνε και γλεντούν. Κάποιες από τις συνταγές που μαγειρεύονται παραδοσιακά αυτήν την ημέρα είναι το αρνί ή κόκορας για τους άντρες και το κοτόπουλο για τις γυναίκες, ενώ συμπληρωματικά στο τραπέζι λόγω εποχής συνήθως υπάρχει καλαμπόκι, κολοκύθες και κολοκυθάκια, μηλόπιτα και το παραδοσιακό κουλούρι της ημέρας που έχει το όνομα “Δημητροκούλουρο”.
Νόστιμο και χορταστικό τοστ με σαλάτα σολομού και σπιτική μαγιονέζα
Οικονομικές δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν τρία ζώδια τις επόμενες ημέρες!
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"