Η Κομισιόν αναμένεται εντός της Τετάρτης να στείλει επιστολή προς τα κράτη – μέλη της, προκειμένου να ενημερώσει για την “γραμμή” που θα ακολουθήσει σχετικά με την ενεργειακή κρίση τους επόμενους μήνες.

Μετά και τη στροφή που έκανε η Κομισιόν σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, η Γερμανία αναμένεται να σταθεί χωρίς συμμάχους στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

Το Βερολίνο έχει ανακοινώσει πακέτο στήριξης των γερμανικών νοικοκυριών ύψους 200 δισεκατομμυρίων, αλλά την ίδια στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται κατά του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

Η στάση του Βερολίνου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία), που απαιτούν να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγει η ΕΕ.

Οι πηγές της Κομισιόν σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισεκατομμύρια που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, που μέχρι τώρα τάσσονταν υπέρ της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν άλλαξε ρότα και τάχθηκε υπέρ της επιβολής του πλαφόν, μετά από την έντονη πίεση που δέχθηκε από 15 κράτη – μέλη της Ένωσης (ανάμεσα τους η Ελλάδα), που αναζητούν τρόπους αποσυμπίεσης από την ενεργειακή κρίση, ενόψει και του νέου κύματος οικονομικής ύφεσης που αναμένεται να πλήξει την Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι 15 χώρες της ΕΕ που είχαν δημιουργήσει την “ενεργειακή συμμαχία’, είχαν τονίσει σε κοινή τους ανακοίνωση τα εξής:

Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο”, αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής:

“Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη“.

Ειδήσεις σήμερα:

Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο Σταμάτη Κόκοτα – Συγκίνησε ο γιος του στον επικήδειο – “Ήσουν ένας καταπληκτικός πατέρας” (pics&vids)

“Είπαν ότι έπαιρνα φάρμακα για να χάσω κιλά” – Η Μαρία Κορινθίου κινείται νομικά για τα “fake” δημοσιεύματα (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις