Ελληνοτουρκικά: Με στοιχεία και σημείο-σημείο ετοιμάζεται να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, στο διαρκές παραλήρημα του Ερντογάν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο θα είναι θεσμική, αλλά στον τόνο που απαιτεί το κλίμα που δημιούργησε η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ την Τρίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός του να αποκρούσει μία προς μία τις ανυπόστατες κατηγορίες του Τούρκου προέδρου, θα καταγγείλει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας πως υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να παρουσιάσει τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που οραματίζεται η Άγκυρα.
Χαρακτηριστικό της όξυνσης στα ελληνοτουρκικά είναι ότι στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διασταυρώθηκαν και δεν αντάλλαξαν βλέμμα.
Ελληνοτουρκικά: Σαφή μηνύματα Μητσοτάκη στον Ερντογάν
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, που ήταν και η πρώτη δημόσια απάντησή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Παράλληλα, χαρακτήρισε εξωφρενικό η Τουρκία να κατηγορεί τη χώρα μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό.
“Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ίδιος παρατήρησε πως γενικά παρατηρείται ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο.
Όταν ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο γιατί νομίζει πως ο Ερντογάν έχει αυτή τη στάση απάντησ: “Νομίζω ότι είναι μέρος της εγχώριας πολιτικής αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα κι όχι δικό μου. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε μαζί. Κι όπως του έχω πει πολλές φορές πρέπει να είμαστε σε θέση ακόμα και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να συναντηθεί μαζί μου. Συνηθίζω να λέω ότι πάντα είμαι ανοιχτός να έχω μία συζήτηση, αλλά θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της περιοχής να μειώσει σημαντικά την ένταση της ρητορικής. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, όταν αμφισβητείς την κυριαρχία κάποιου άλλου“.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι εξωφρενικό να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, ενώ είναι εκείνη που εργαλειοποιεί μετανάστες πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια τα τελευταία 2 χρόνια. Τόνισε ακόμη πως η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα και να τους σπρώξει στην Ευρώπη.
“Εμείς σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα“, “προστατεύουμε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά επίσης σεβόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα“, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Θα έπρεπε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να δεχόμαστε το κούνημα του δαχτύλου από την Τουρκία” ανέφερε ακόμα.
Επίσης, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, διεμήνυσε πως “κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ”.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"