Έβρος: Η υπόθεση των 38 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο οι οποίοι βρέθηκαν σε νησίδα να περιμένουν ποια θα είναι η τύχη τους, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο ένα ζήτημα που γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν.
Για πάνω από έναν μήνα, αυτοί οι άνθρωποι είχαν γίνει “μπαλάκι” και από τις δύο όχθες του ποταμού. Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρήκε τραγικό θάνατο. Η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των μεταναστών, αποκάλυψε στο Channel 4 ότι οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα “σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα”.
“Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική”, είπε χαρακτηριστικά.
Στα παγωμένα νερά του ποταμού Έβρου “καθρεφτίζεται” καθημερινά η αγωνία ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από όλα όσα αφήνουν στις πατρίδες τους.
Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες συνοριοφύλακες, οι άνθρωποι που στέκουν κάθε μέρα εκεί για να διαφυλάσσουν τα σύνορα και να απεγκλωβίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Είναι οι άνθρωποι που καθημερινά έρχονται σε επαφή μαζί τους και υπερβάλλουν ευατόν κάθε μέρα για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση τρομερά δύσκολη.

Ο Πρόεδρος Συνοριοφυλακων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησε στο DEBATER για τη μάχη που δίνεται με τα κυκλώματα διακινητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν χωρίς κανένα έλεος απελπισμένους ανθρώπους.
“Το ζήτημα έχει ξεκινήσει από το 1990. Τότε υπήρχαν χαμηλότερες ροές, όμως τα κυκλώματα τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τον Έβρο και οι ροές αυξάνονται”. Την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας είχαμε μηδαμινες ροές, όμως τώρα έχουν επανέλθει”.

“Γίνονται περίπου 1.000 αποτροπές τη μέρα”
“Εδώ και 1,5 μήνα γίνονται περίπου 1.000 αποτροπές τη μέρα. Στις περιπολίες είμαστε 650 άτομα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους αστυνομικούς και τους ανθρώπους διαχείρισης κρατουμένων. Στον Έβρο υπάρχει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το Προαναχωρησιακό Κέντρο του Φυλακίου”.
“Υπάρχουν συνάδελφοι που υπηρετούν εκεί στη φύλαξη των μεταναστών, οι οποίοι αφήνουν κενό σε εμάς που είμαστε στις περιπολίες“.
“Η μεγάλη μάχη δίνεται στην πρώτη γραμμή κατά μήκος του ποταμού, μια έκταση 160-180 χλμ, αλλά και στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Το Δέλτα του Έβρου είναι λαβύρινθος. Εκεί που υπάρχει φράχτης είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ο φράχτης στις Καστανιές είναι σημαντικός. Το 2020, που είχαμε τη μαζική εισβολή με 5.000-6.000 άτομα το πρώτο 48ωρο. Όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν απο εκει, κατευθύνθηκαν νότια. Εκει δημιουργήθηκε ο φράχτης των 26 χλμ οπότε η κατάσταση βελτιώθηκε“.
Τι συμβαίνει με τις νησίδες
Αυτές τις μέρες το ζήτημα των 38 μεταναστών έχει δημιουργήσει ένα κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολιτευσης λόγω της νησίδας πάνω στην οποία βρέθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.
Διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφου, υποστηρίζοντας ότι η νησίδα βρίσκεται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Σχετικά με τις νησίδες, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς είπε ότι το ζήτημα είναι λίγο περίπλοκο.
“Υπάρχουν αναγνωρισμένες νησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, υπαρχουν ομως και οι αμμονησίδες, οι οποίες δημιουργούνται το καλοκαίρι λόγω των φερτών υλικών από τον Έβρο τα οποία μεταφέρονται είτε ανατολικά είτε δυτικά“, σημειώνει.

“Το μεταναστευτικό είναι ένα ακόμα μέσο που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να πιέσει την Ελλάδα. Η μεγάλη μου απορία είναι ότι περισσότεροι που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας παράνομα, δεν χρήζουν τον τίτλο του πρόσφυγα ούτε δικαιούνται άσυλο. Έρχονται από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, όπου δεν υπάρχουν πόλεμοι. Τα κυκλώματα αυτά παρόλα αυτά επιλέγουν τη χώρα μας. Μέσα σε όλο αυτό, έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Διακινητές χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και βάζουν ανήλικους οδηγούς για να έχουν καλύτερη μεταχείριση αν συλληφθούν. Οι διαδρομές αυτές καταλήγουν πολλές φορές σε καταδίωξη από την αστυνομία και σε ατυχήματα ή δυστυχήματα”.

“Με ενοχλεί να ακούω ότι ο Έβρος είναι ξέφραγο αμπέλι”
Όπως τονίζει, είναι άδικο να λένε κάποιοι ότι είναι “αφύλαχτος” ο Έβρος. Οι συνοριοφύλακες προσπαθούν κάθε μέρα να κάνουν το καθήκον τους με δυσκολίες και ελλειπές προσωπικό.
“Με ενοχλεί να ακούω ότι ο Έβρος είναι ξέφραγο αμπέλι. Εμείς ματώνουμε καθημερινά για να κρατήσουμε τα σύνορα. Προσκαλώ όλους να έρθουν να κάτσουν ένα 8ωρο εδώ μαζί μας να δουν πώς είναι η κατάσταση και με τι κόπο κρατάμε τα σύνορα“.
“Χρειαζόμαστε κι άλλους ανθρώπους, νέες προσλήψεις, μας λείπει προσωπικό. Αντιμετωπίζουμε περικοπές στους μισθούς. Οι νέοι συνάδελφοι θα έρθουν τον χειμώνα, ελπίζαμε ότι θα έρθουν νωρίτερα. “Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να διορθωθεί η κατάσταση, αλλά πρέπει να γίνουν βήματα ακόμα και γρήγορα”, τονίζει.

Έβρος: Η νύχτα που δεν ξεχνάει ποτέ
“Πριν λίγα χρόνια, ήταν χειμώνας, θυμάμαι είχε παγωνιά με χιόνι. Είχα περιπολία βραδινή. Με τον συνάδελφο μου ξεκινώντας είπαμε ας είναι μια ήρεμη νύχτα σήμερα. Ξεκινήσαμε και κάποια στιγμή μέσα στο σκοτάδι ξαφνικά ακούμε φωνές. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Κοντά στην όχθη βρήκαμε μια ομάδα 10-15 ατόμων. Ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι με τη μαμά του. Η γυναίκα ούρλιαζε, δεν καταλαβαιναμε τι μας έλεγε. Μας έδειχνε κάτι. Ήταν ένας άνδρας, νεκρός. Θυμάμαι ακόμα το βλέμμα της και του κοριτσιού. Εκείνη τη νύχτα όταν γύρισα στο σπίτι καθόμουν στο δωμάτιο των παιδιών μου και σκεφτόμουν πόσο τυχερά είναι. Πολλοί συνάδελφοί μου έχουν σκληρύνει τόσο, που πλέον δεν τους αγγίζουν αυτά. Αλλά δεν είναι έτσι”, καταλήγει.
Το ζήτημα του Έβρου δεν είναι τωρινό. Και το μεταναστευτικό ζήτημα το ξέρουν όλοι. Όσο περισσότερες χώρες της Ε.Ε. περιχαρακώνονται και αυξάνεται η πίεση στον νότο, καμία “πατρίδα” δεν θα υπάρξει για όσους έρχονται.
Εντοπισμός εβδομήντα ενός αλλοδαπών στα Κύθηρα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"