Ο Δεκαπενταύγουστος είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές γιορτές της Ορθοδοξίας και κάθε χρόνο τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου τόσο με εορτασμούς και διάφορα ήθη και έθιμα σε όλη τη χωρά ανήμερα όσο και με αυστηρή νηστεία αρκετές ημέρες πριν.

Συγκεκριμένα η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου ξεκινά την 1η Αυγούστου και τηρείται μέχρι και παραμονή της γιορτής, δηλαδή 14 Αυγούστου.

Η νηστεία σύμφωνα με την εκκλησία είναι αυστηρή και δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι, ούτε το κρέας, ούτε και το ψάρι, το οποίο μπορούμε να φάμε μόνο στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Ακόμα, αν η 15η Αυγούστου είναι ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή τότε καταλύεται μόνο η νηστεία που αφορά το λάδι και τα ψάρια και κανονικά δεν τρώμε κρέας.

Παραδοσιακά πιάτα του Δεκαπενταύγουστου από διάφορα μέρη της Ελλάδας:

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τηρούνται διάφορα ήθη και έθιμα και σχεδόν σε όλη τη χώρα στήνεται γλέντι με φαγητό, ποτό και τραγούδι όλη την ημέρα που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Μέσα στις παραδόσεις λοιπόν αυτής της ημέρας είναι και κάποιες γεύσεις και ντόπια φαγητά που φτιάχνονται κάθε χρόνο και κοσμούν το τραπέζι της Παναγίας. Το κρέας πρωταγωνιστεί ωστόσο υπάρχουν αρκετά εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε σε ένα από αυτά τα σημεία στην Ελλάδα. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.

Γίδα βραστή με πιλάφι στα Χανιά (δεκαπενταύγουστος):

Παραδοσιακό πιλάφι σερβίρεται στα Χανιά αυτήν την ημέρα με κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή κόκορα, και ζωμό από γίδα για περισσότερη νοστιμιά.

Παραδοσιακό στιφάδο στην Εύβοια: Στο πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος στην Κεντρική Εύβοια μαγειρεύεται και ετοιμάζεται από την προηγούμενη ημέρα παραδοσιακό στιφάδο και μοιράζεται σε ντόπιους και τουρίστες ανήμερα.

Κερκυραϊκή παστιτσάδα: Παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή με κόκορα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία του κόκορα που αφού ροδιστεί σε φρέσκο βούτυρο, σοτάρεται με μυρωδικά, κρεμμύδια, σκόρδα και μπαχαρικά. Μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά με πελτέ από φρέσκες ντομάτες για τουλάχιστον δύο ώρες.

Κυκλαδίτικο ρόστο: To ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή αλλά σερβίρεται σε πολλά ελληνικά νησιά και κυρίως στις Κυκλάδες. Περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια και σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια, παρέχοντας δύο γεύματα μαγειρεμένα στο ίδιο σκεύος χωρίς να χρειάζεται η χρήση φούρνου. 

Κρητικά εδέσματα που σερβίρονται στο Ρέθυμνο είναι: Μπουρέκι, μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, ντολμαδάκια με γιαούρτι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, ψητό στις κληματόβεργες με πατάτες.

Ειδήσεις σήμερα

Στα βόρεια προάστια αναζητούν τον Πακιστανό σύντροφο της 17χρονης στο Περιστέρι – Σήμα στα σύνορα να μη διαφύγει (vids)

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει το Ισραήλ – Με άσκηση νότια της Κρήτης αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολυβικό μνημόνιο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις