Φωτιά Έβρος: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να μην κάψει το δάσος, με την οικολογική καταστροφή να είναι όμως ήδη τεράστια.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως 7.000-8.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, ενώ το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Μάλιστα εκτός από τα ήδη ενεργά μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη και με τις αναζωπυρώσεις καθώς μία νέα αναζωπύρωση που σημειώθηκε σύμφωνα με το e-evros.gr, είχε σαν αποτέλεσμα το “άπλωμα” της πυρκαγιάς στο μέτωπο της Δαδιάς.

Μάλιστα παρά τη μεγάλη κινητοποίηση τόσο εναέριων, όσο και επίγειων δυνάμεων δυσκολεύουν οι μορφολογικές συνθήκες, καθώς το ανάγλυφο που παρουσιάζει το Εθνικό Πάρκο Δάδιας με πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά, προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο με συνεχείς ρίψεις νερού.
Στην περιοχή επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 65 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου και ΟΤΑ
Φωτιά Έβρος: Τι λένε κάτοικοι της περιοχής για την καταστροφή
Στο thesstoday.gr μίλησε κάτοικος του χωριού Δαδιά που όπως είπε δεν έχει ξαναδεί τέτοια εικόνα καταστροφής.
“Μας στεναχωρεί πάρα πολύ όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες. Κάποτε εργαζόμασταν εκεί πάνω 150 άτομα και βγάζαμε το ψωμί μας. Δυστυχώς πλέον το έχουν εγκαταλείψει και δεν ασχολούνται τόσο με αυτό, ενώ κάποτε γινόταν χαμός από τους τουρίστες“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Αλεξίου.
“Μεγαλώσαμε εδώ, δουλέψαμε για να ταΐζουμε τις οικογένειές μας, είναι τρομερό αυτό που βλέπουμε. Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει το δάσος πλέον“, συμπλήρωσε.
Φωτιά Έβρος: Η ξεχωριστή αξία του Δάσους της Δαδιάς
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 72.900 στρέμματα είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη.
Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.
Η εκτατική χρήση της γης από τον άνθρωπο στο βάθος των αιώνων έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πλούσιου μωσαϊκού τοπίων με πολλές εναλλαγές. Τα διάκενα που δημιουργήθηκαν από διαταράξεις, όπως βόσκηση, υλοτομίες αλλά και μικρής έκτασης και έντασης πυρκαγιές κατά το παρελθόν, καθορίζουν την ύπαρξη και επιβίωση των περισσότερων αρπακτικών πουλιών, παρέχοντας ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή τους.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.
Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.
Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Η φωτογραφία του Κιάνου Ριβς από το “John Wick 4” που προκάλεσε φρενίτιδα στους φανς του (pic)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"