Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων και ο πιο γνωστός αγωνιστής εναντίον του κινήματος του Απαρτχάιντ, ο Νέλσον Μαντέλα έγινε σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ισότητας μεταξύ λευκών και μαύρων, με την κορύφωση του έργου του να είναι η εκλογή του στην προεδρία της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της χώρας του.

Ποιος ήταν όμως ο Νέλσον Μαντέλα, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ και των δικαιωμάτων των έγχρωμων ανθρώπων.
Το βιογραφικό του Νέλσον Μαντέλα
Γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1918 στο χωριό Μβέζο, της περιοχής Τράνσκεϊ, τότε μέρος της επαρχίας Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα ασπάστηκε τον μεθονισμό σε ηλικία 7 ετών όταν στάλθηκε σε θρησκευτική σχολή. Εκεί έλαβε και το όνομα Νέλσον, μιας και το αρχικό του πρώτο όνομα ήταν “Rolihlahla”, που σημαίνει στη τοπική διάλεκτο Xhosa “ταραχοποιός”.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο παλάτι Mqhekezweni, όπου ο επικεφαλής της περιοχής Thembu βασιλιάς Jongintaba Dalindyebo. Εκεί ο Νέλσον Μαντέλα συνδέθηκε βαθιά με τον Χριστιανισμό, σπούδασε αγγλικά, ιστορία και γεωγραφία στη θρησκευτική σχολή και απέκτησε βαθιά αγάπη για την νοτιοαφρικανική ιστορία.
Ανέπτυξε επίσης έντονη αντιμπεριαλιστική ιδεολογία η οποία φάνηκε από το 1933 όταν ξεκίνησε η πλήρης του εκπαίδευση σε διάφορα ιδρύματα της Νότιας Αφρικής που έδιναν έμφαση στον δυτικό πολιτισμό. Ο Νέλσον Μαντέλα ωστόσο γοητεύτηκε ακόμη περισσότερο από τον γνήσιο νοτιοαφρικανικό πολιτισμό και την ιστορία του. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σπούδασε και αποκόμισε γνώσεις σε αγγλικά, ανθρωπολογία, δημόσια διοίκηση, πολιτική και τη ρωμαϊκή ολλανδική νομοθεσία.
Κατά τα φοιτητικά του χρόνια παρότι υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Νότιας Αφρικής από την Βρετανία, συμμετείχε στη προπολεμική εκστρατεία της όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δημιούργησε πάντως και μια επιτροπή πρωτοετών φοιτητών ενάντια στη βρετανική κυριαρχία. Αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο του Fort Hare όταν συμμετείχε σε μποϊκοτάζ του Φοιτητικού Συλλόγου για την ποιότητα των τροφίμων και δεν επέστρεψε ποτέ.
Το 1940 μετακόμισε μόνιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ αφού έφυγε από την περιοχή του για να γλιτώσει τον προσχεδιασμένο γάμο από τον κηδεμόνα του (σε επίσκεψη του στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1941 ο Jongintaba τον συγχώρησε για τη πράξη του). Τα πρώτα χρόνια για τον Νέλσον Μαντέλα ήταν δύσκολα, αφού απολύθηκε από την πρώτη του δουλειά ως νυχτοφύλακας. Είχε έντονες επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα του οποίου εν τέλει δε έγινε μέλος λόγω διαφωνιών.
Το 1944 ο δικηγόρος πλέον Νέλσον Μαντέλα έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και έκτοτε ξεκίνησε την 20χρονη εκστρατεία του εναντίον του κινήματος του Απαρτχάιντ της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. “Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα πριν από εμένα έχουν πληρώσει το τίμημα και πολλοί θα πληρώσουν το τίμημα μετά από εμένα“.
Το καθεστώς του Απαρτχάιντ τον φυλάκισε για 27 χρόνια, μέχρι να του απονείμει χάρη το 1990 ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ όταν αναγνώρισε την δράση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Στην δίκη του είχε δηλώσει πως “Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Άλλα αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω“.
Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που μοιράστηκε μαζί με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ και το 1994 εκλέχθηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ο πρώτος έγχρωμος ηγέτης της χώρας. Προώθησε όπως και ο προκάτοχος του πολιτικές που οδήγησαν στη κατάρρευση του Απαρτχάιντ και η θητεία του ολοκληρώθηκε το 1999.
Στη συνέχεια λόγω της απώλειας του γιου του από AIDS, έγινε πολέμιος της αρρώστιας και ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 σε ηλικία 95 ετών έπειτα από τη χρόνια μάχη του με την αναπνευστική λοίμωξη που τον ταλαιπωρούσε.
Αυτή θα είναι η νονά του μωρού της Ιωάννας Τούνη – Η αποκάλυψη της influencer
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"