Στην επίμαχη δήλωση που προκάλεσε χαμό κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των ΑΕΙ, όταν έκανε αναφορές στην πτώση της δικτατορίας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
Ο Άγγελος Συρίγος στην ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε πως η χούντα δεν έπεσε από τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις αναφερόμενος και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με τα επιχειρήματα του να φέρνουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
“Υπάρχει το Πολυτεχνείο του 73 ως γεγονός που είναι η πιο μαζική λαϊκή αντίσταση στην δικτατορία. Δηλαδή δίπλα στους φοιτητές πηγαίνουν και μεγάλες ομάδες λαού της Αθήνας, και γι αυτό το λόγο αντιδρά τόσο βίαια η χούντα και έχουμε και νεκρούς, και υπάρχει και το Πολυτεχνείο όπως διαμορφώθηκε μετά. Το κακό είναι ότι το Πολυτεχνείο, ένα Πανεπιστήμιο σε διαρκή εξέγερση είναι το πρότυπο της Αριστεράς όλα τα υπόλοιπα χρόνια“, είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ερώτηση αν ανακαλεί κάτι από την τοποθέτησή του απάντησε πως “όχι, το πιστεύω ακράδαντα. Τι να συζητάμε τώρα; Αν η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου ή εξαιτίας του Κυπριακού;“.
“Ίσως δεν αναφερόμουν στα αντάρτικα που τραγούδαγαν σε ταβέρνες με παϊδάκια. Ως εκεί. Αλλά, ότι τραγουδάγανε αντάρτικα σε στάδια και είχα πάει κι εγώ ως μαθητής αυτό είναι ναι αλλά δεν θεωρεί κανείς ότι κάνεις αντίσταση τραγουδώντας αντάρτικα σε καθεστώς δημοκρατίας. Αντίσταση κάνεις όταν τραγουδάς αντάρτικα όταν υπάρχει ο κίνδυνος. Όταν είναι ο εχθρός μέσα στη χώρα. Είναι ο Γερμανός. Όλα αυτά σε καθεστώς δημοκρατίας είναι προβλήματα για τη δημοκρατία“, εξήγησε.
Άγγελος Συρίγος: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο
Τέλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο: “Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την αντιπολίτευση ήταν ότι ήταν τόση η ένδεια επιχειρημάτων τους που είχαν εντοπίσει όλη τους την κριτική σε ένα άρθρο με το οποίο για γραφειοκρατικούς λόγους συγχωνεύονται δυο ΝΠΔΔ, που ανήκαν στο ΑΠΘ με εκείνον στο οποίο ανήκαν στο ίδιο το Αριστοτέλειο. Το Αγρόκτημα και το Δάσος του Αριστοτελείου. Το δάσος ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, ωστόσο θεωρήθηκε ξεπούλημα του δάσους και ότι επιστρέφουν στο Αριστοτέλειο! Το νομοσχέδιο έχει ορισμένες στρατηγικές κατευθύνσεις για να ξεφύγουμε από ένα πανεπιστήμιο σε διαρκή εξέγερση και να πάμε σ’ ένα πανεπιστήμιο που θα ακολουθεί τα δυτικά πρότυπα“, είπε αρχικά.
“Έχουμε ένα νομοσχέδιο, έναν νόμο που ανοίγει πολλές αποσωνόμενα στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα πανεπιστήμιά θα ακολουθήσουν αυτές τις κατευθύνσεις, τους δίνει όμως τη δυνατότητα να συμβαδίσουν με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως να περάσουμε από την αντίληψη ότι ένα πανεπιστήμιο πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε διαρκή εξέγερση. Ήταν άλλοι οι όροι του ’73 με μια χούντα και άλλοι οι όροι σήμερα με μια δημοκρατία“, συμπλήρωσε
Τέλος συνόψισε τα θετικά του νομοσχεδίου: “Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που θα προχωράει μπροστά. Το νομοσχέδιο δίνει πολλά σημαντικά. Το πιο σημαντικό δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα και να αποκτήσουν γέφυρες επιστροφής. Δεύτερον δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν εσωτερικές μετακινήσεις και να μην είναι απομονωμένα τα τμήματα μεταξύ τους. Τρίτον διασφαλίζεται η διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ πολύ πιο αξιοκρατικά από ότι είναι τώρα“, κατέληξε ο Άγγελος Συρίγος.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"