Άγγελος Συρίγος: Έντονες αντιδράσεις και χαμός επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των ΑΕΙ με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο να βάζει “φωτιά” όταν κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πτώση της δικτατορίας και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Άγγελος Συρίγος στην ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε πως η χούντα δεν έπεσε από τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις αναφερόμενος και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με τα επιχειρήματα του να φέρνουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανωνυμάτων της και ιδίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής”, είπε αρχικά.

“Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από τη δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε όταν χρειαζόταν από την πλειοψηφία του λαού, όταν δηλαδή υπήρχε η χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά και πότε έγινε αυτό με τα το ’74”, συμπλήρωσε.

“Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών το αντιστασιακό μας καθήκον έναντι της δικτατορίας. Επρόκειτο για μίμηση για κακό θεατρικό παίγνιο για παρωδία”, είπε ακόμα ο Άγγελος Συρίγος.

Δημιουργήθηκε λοιπόν μία πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο, γιατί το Πολυτεχνείο, διότι υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στη δικτατορία. Σε εκείνα τα επτά μαύρα χρόνια ήταν η μοναδική ένδειξη ότι ο λάος κάτω από την επιφάνεια ήταν ένα ηφαίστειο που έβραζε. Εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ’74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις. Οι διαστάσεις αυτές αποτυπώνονται θαυμάσια στο σύνθημα που ακούστηκε κατά κόρον στα αντιμνημονιακά συλλαλητήρια. “Η Χούντα δεν τελείωσε το ’73”, λόγω του μύθου που έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ποσοστό του λαού πιστεύει ότι η χούντα έπεσε το ’73 εξαιτίας του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας“, κατέληξε.

“Είστε νοσταλγός του ’67;”

Η συγκεκριμένη αναφορά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου προκάλεσε “θύελλα” αντιδράσεων στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τους βουλευτές τους να εξεγείρονται.

Ο Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ιστορική προσβολή και απόπειρα αναθεώρησης της ιστορία, ενώ αναρωτήθηκε αν ο υφυπουργός είναι “νοσταλγός του ‘67“.

Στην τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου αντέδρασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βρούτσης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να ξεγραφτεί η ιστορία της περιόδου.

“Όλα όσα είπε ο υφυπουργός για τη μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επι τρία χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης. Πήρα το λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο“, είπε αρχικά.

“Πρέπει να αφαιρέσει απ τα πρακτικά το αρχικό αφήγημα περί μύθων στη μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία. Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ“, συμπλήρωσε.

Μάλιστα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων κάλεσαν τον κ. Συρίγο να “ανασκευάσει“.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης εγκάλεσε τον υφυπουργό. “Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε “η παρέμβαση του Υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει“. Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε “κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην χούντα“, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στους βασανισμούς από τη Χούντα του πατέρα του και τις απειλές των συνταγματαρχών στη μητέρα του και στον ίδιο.

Άγγελος Συρίγος: “Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση

Πάντως ο υφυπουργός με νέα του τοποθέτηση στη Βουλή εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών δεν ανακάλεσε ούτε ανασκεύασε και έμεινε πιστός στις θέσεις του.

“Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου εν μέσω της χούντας το ’73, αλλά στην πολιτική του λειτουργία στα μεταπολιτευτικά χρόνια“, είπε χαρακτηριστικά.

“Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση διότι αναφέρθηκα ρητώς παρά τη μεγάλη αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χώρας από τον λαό το καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας”, συμπλήρωσε ο Άγγελος Συρίγος.

Ειδήσεις σήμερα

Φρικιαστικό τροχαίο με δύο νεκρούς νέους στη Λιβαδειά – Το ΙΧ κατέληξε στο ποτάμι

Υπόθεση που εξοργίζει στον Άλιμο – Απειλούσε με revenge porn δυο γυναίκες – Βίασε τη μία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις