Τον δρόμο της νέας κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το ρεκόρ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά στου Αιγαίου και την ηχηρή απάντηση της Αθήνας, η Άγκυρα επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, ο Τούρκος πρόεδρος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο του στο ΝΑΤΟ και να αφήσει πίσω την ουδέτερη στάση.
Για να το πετύχουν αυτό οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουν τις αμυντικές αντοχές της Ελλάδας, να ανοίξουν όλη τη “βεντάλια” των παράλογων διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας και να δημιουργήσει ακόμα και τετελεσμένα, όσον αφορά στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία 24ωρα, η Άγκρα έκανε περισσότερες από 168 παραβιάσεις από τις οποίες 41 ήταν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Μάλιστα, πέρασαν πάνω από την Κάλυμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.
Πρόκειται για ελληνικά νησιά για τα οποία η Τουρκία αξιώνει να αποστρατιωτικοποιηθούν, όπως έχει δηλώσει διά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της όπως του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Οι γείτονες επίσης έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν και περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα “κλειδώνουν”.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Άμυνας όσο και του ΓΕΕΘΑ είναι το θέμα να τεθεί και σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ.
Ελληνοτουρκικά: Πώς απαντά η Αθήνα στη νέα ένταση
Η Αθήνα, με φόντο τη νέα όξυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, σκληραίνει τη στάση της και στέλνει σαφές μήνυμα αυξημένης ετοιμότητας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.
Πλέον, τον όρο “προκλήσεις” έχει διαδεχτεί ο όρος “απειλές”, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να αξιοποιήσει την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, για να καταγγείλει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, την Τρίτη 17 Μαΐου, ύστερα από πρόσκλητη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε δεύτερο, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, ενώ η Αθήνα “πάγωσε” και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί προσχηματικά ως δήθεν κίνηση καλής θέλησης.
“Κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Stoltenberg ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό.
“Οι ενέργειες αυτές συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ” δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια 2 – 8 Μαΐου!
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιά την Παρασκευή
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"