Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί “σκληρό πλήγμα” για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
“Θα έχει συνέπειες” στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν “κλειδί” στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη “ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα”, τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.
Πώς αλλάζει τα σχέδια των Ρώσων
Μάλιστα το Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών των ΗΠΑ εξηγεί τι σημαίνει η απώλεια του Moskva για τη Ρωσία και πώς μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρησιακές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
“Το Κρεμλίνο θα δυσκολευθεί να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά σκάφη του ρωσικού στόλου. Η τωρινή εκδοχή ότι έχασε τη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας μίας φωτιάς που προκλήθηκε από ατύχημα και προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών, θα πληγώσει τουλάχιστον το ηθικό των Ρώσων και δεν θα μπορέσει να μείνει κρυφό από το εσωτερικό ακροατήριο”, αναφέρει αρχικά και σημειώνει πως αποτελεί ένα αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις.
Η βύθιση του Moskva δείχνει σύμφωνα με το Ινστιτούτο είτε πιθανή φτχωχή αεράμυνα, είτε μία απίστευτη χαλαρότητα στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας.
“Η πιθανή ικανότητα των Ουκρανών να χτυπήσει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασα μπορεί να αλλάξει τα επιχειρησιακά μοτίβα των Ρώσων και ίσως τους αναγκάσει να χρησιμοποιήσουν περισσότερα αντιαεροπορικά για τον στόλο είτε να αποσύρουν πλοία“, σημειώνει.
#Moskva Update:#Ukraine‘s possibly demonstrated ability to target warships in the Black Sea may change #Russian operating patterns, forcing them to deploy additional air and point-defense assets to the Black Sea or withdraw vessels from near the coast.https://t.co/Rbmx2DM6xV
— ISW (@TheStudyofWar) April 15, 2022
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών και βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα.
“Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε“, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για “πυρκαγιά” και “έκρηξη πυρομαχικών”, χωρίς να αναφέρεται σε ουκρανική επίθεση.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.
Ποιο ήταν το θρυλικό καταδρομικό Moskva
Η σοβιετική καταγωγή
Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, τη σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.
Το πλήρωμά αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τρεις πόλεμοι
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την “αντιαεροπορική άμυνα” της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν “άντε και γ…” στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.
Διπλωματικές αποστολές
Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.
Εχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.
Έχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το “ευχαριστώ” του Ζελένσκι στους Ουκρανούς για τις 50 ημέρες του πολέμου – “Είστε όλοι ήρωες”(vid)
Καλός καιρός και την Παρασκευή – Νέα μικρή άνοδος της θερμοκρασίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"