Άλλαξε στάση ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις γερμανικές αντιδράσεις στην κίνησή του να χαρακτηρίσει “ανεπιθύμητο”, τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκειμένου ο τελευταίος να επισκεφθεί την Ουκρανία.
“Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για την επίσκεψή του“, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουρκανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τριών άλλων χωρών της Βαλτικής.
⚡️Zelensky denies having received a request from Steinmeier to visit Ukraine.
German newspaper Bild earlier reported that President Volodymyr Zelensky was against German President Frank-Walter Steinmeier’s visit because of his close ties to Russia in the past.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 13, 2022
Σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σέρχι Λισένκο, διέψευσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι ο Ζελένσκι απέρριψε μια πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Ο Στάινμαϊερ δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του και τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία… (αλλά) αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο».
Η Bild ανέφερε ότι ο Ζελένσκι απέρριψε τα σχέδια του Στάινμαϊερ να επισκεφθεί την Ουκρανία λόγω των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και της πολυετούς υποστήριξής του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, αλλά το οποίο έκτοτε ακυρώθηκε.
Το χρονικό της κρίσης
Το επεισόδιο έχει φόντο τις αντεγκλήσεις του Βερολίνου και του Κιέβου σχετικά με τη γερμανική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει σε αυτή της Γερμανίας πολλά και διάφορα: υποχωρητικότητα έναντι της Ρωσίας ενόψει του ξεσπάσματος του πολέμου, καθυστέρηση στην παράδοση βαρέων όπλων που ζητούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθυστέρηση στην επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο κ. Σταϊνμάιερ προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στη Γερμανία. Για τον καγκελάριο Σολτς, η στάση του Κιέβου είναι “κάπως εκνευριστική” “Ο πρόεδρος επιθυμούσε να πάει στο Κίεβο (…) θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν“, πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με τον κ. Σταϊνμάιερ, ο κ. Σολτς έλαβε χθες πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να τον επισκεφθεί και να συζητήσουν την περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία.
Ο Καγκελάριος επέκρινε όμως την απόρριψη της συμμετοχής του Ομοσπονδιακού Προέδρου στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, λόγω της πολιτικής που άσκησε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά το παρελθόν έναντι της Ρωσίας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
“Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και ήμουν στο Κίεβο λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος”, επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb24 info. “Ο Πρόεδρος θα πήγαινε ευχαρίστως στην Ουκρανία. Και θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν. Επρόκειτο για μια επίσκεψη ενότητας και αλληλεγγύης. Οι τέσσερις πρόεδροι ταξίδεψαν τελικά χωρίς τον κ. Σταϊνμάιερ”, δήλωσε ο Καγκελάριος.
Τη λύπη της για το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάιερ δεν κατέστη τελικά δυνατό να επισκεφθεί το Κίεβο εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. “Είχαμε συζητήσει για αυτό το ταξίδι και πίστευα ότι θα είχε σημασία”, δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πλήρως στο πλευρό της Ουκρανίας, στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι”.
Ο Ρολφ Μίτσενιχ, εξέχον στέλεχος του SPD, χαρακτήρισε επίσης «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο κ. Σταϊνμάιερ, κρίνοντας πως “αδικεί τους στενούς και μεγεθυνόμενους δεσμούς των δύο χωρών μας“. Επιπλέον, ο κ. Μίτσενιχ προειδοποίησε την ουκρανική κυβέρνηση εναντίον οποιασδήποτε “επέμβασης σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη χώρα μας”.
Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, κορυφαίο στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρου στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, τόνισε πως η χειρονομία πιθανόν διέγραψε το ενδεχόμενο να γίνει όντως επίσκεψη του καγκελάριου στο Κίεβο. “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει το FDP θα ταξίδευε σε μια χώρα που ανακήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον αρχηγό του κράτους μας“, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε από την πλευρά του κατανόηση για τη στάση του Κιέβου έναντι του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτήρισε όμως “προσβολή” την άρνηση πρόσκλησης στον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας.
“Προφανώς οι επιφυλάξεις για την πολιτική του SPD για τη Ρωσία είναι πολύ βαθιές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Και μπορώ αυτό να το κατανοήσω. Αλλά το να μην προσκαλείς τον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας, συνιστά προσβολή”, δήλωσε ο κ. Μερτς στην Rheinische Post.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην γίνει δεκτός ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, το αξίωμα του οποίου έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά το Κίεβο να προσκαλέσει τον καγκελάριο Σολτς.
“Ο πρόεδρός μας αναμένει (στο Κίεβο) τον καγκελάριο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν άμεσες, χειροπιαστές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία“, δήλωσε ο κ. Αρεστόβιτς στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες Τετάρτη.
Ο Γιώργος Τουρσουνίδης στο DEBATER – “Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κόντρα στη Μαρσέιγ”
Καλός καιρός και ηλιοφάνεια την Πέμπτη – Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"